Medicul Adrian Marinescu a susținut că valul 5, dominat de varianta Omicron, va fi ultimul care va avea un impact semnificativ asupra populației și a sistemului sanitar.
„Vârful valului 5 va fi undeva la jumătatea lunii februarie, plus-minus, atunci ar trebui să fie intensitatea maximă. Iar scăderea nu va fi peste noapte, ci se va întâmpla treptat. Dar mă aştept ca, după luna martie, situaţia să înceapă să se echilibreze”, a spus medicul Adrian Marinescu.
Conform acestuia, infecția cu SARS-CoV-2 va deveni o afecţiune mai puţin severă. Mai mult, începând din această vară, ar trebui să ne putem întoarce la „normalitate”.
„Valul acesta va fi ultima strigare. Nu înseamnă că dispare virusul, dar mă aştept să fie ultima strigare cu impact important în populaţie. Vor exista în continuare cazuri, însă mă aştept să fie în număr mai mic, la nivel de regiune. Nu ştiu cât vor ţine de sezon, pentru că virusul nu e neapărat sezonier, dar mă aştept ca lucrurile să se schimbe treptat şi să fie punctul în care să nu mai fie nevoie de măsuri efective, să nu mai fie necesare. Şi vom reuşi să convieţuim cu virusul”, a spus doctorul.
„După acest val, mă aştept ca vara să fie deja liniştită. Mă aştept ca din vară să se întâmple toate acestea, adică să revenim la normalitate, să ne bucurăm de lucrurile pe care le puteam trăi în mod normal”, a spus Adrian Marinescu pentru Adevarul. Chiar dacă numeroşi infecţionişti şi epidemiologi cred că există riscul apariţiei unor tulpini mai agresive, directorul medical de la „Matei Balş” este aproape sigur că pentru SARS-CoV-2 a început declinul.
Amintim că un binecunoscut medic infecționist din prima linie, care a tratat sute de pacienți infectați cu SARS-CoV-2, a vorbit despre finalul pandemiei.
„Din fericire, eu zic că avem mai multe resurse terapeutice, arsenalul terapeutic s-a îmbunătățit. Avem antivirale. Cu siguranță, va continua și vaccinarea. (...) Afișez un optimism prudent și cred că, dacă vor fi foarte multe cazuri într-o perioadă scurtă de timp, se va anula cumva posibilitatea apariției de mutații drastice și poate cine știe, cu același optimism, vom reuși imunitatea de grup”, a declarat, la Antena 3, locotenent colonel dr. Ion Ştefan, medic primar, șeful Secţiei Clinice de Boli Infecțioase de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Carol Davila.
Întrebat când crede că s-ar putea produce imunitatea de grup, în februarie, martie, Ion Ștefan a răspuns astfel: „Cred că aș fi prea optimist dacă m-aș gândi la martie, dar, în anul acesta, dacă lucrurile vor evolua favorabil, s-ar putea să dăm delete pandemiei!”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu