Medicul epidemiolog Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), susține că testele COVID-19 pe bază de salivă mai au nevoie de studii.
„Noi analizăm în acest moment. Azi chiar am avut o ședință a Comisiei de management clinic și epidemiologic a ministerului, în care dezbatem, colectăm informații, încercând să colectăm informații de la alte state membre. Aceste teste care utilizează ca probă nu exudatul nasofaringian, ci saliva sunt utilizate în câteva state, însă, deocamdată, pentru ca să îndeplinească criteriile de introducere în lista testelor acceptate, criterii care sunt definite în documentele Uniunii Europene, mai au nevoie de studii.
Din acest motiv, sigur că nu interzicem, dar noi încercăm să facem o gândire în sensul interpretării acestor rezultate. Pentru că este important să știm cum să le interpretăm... consecințele pot fi majore. Respectiv, un caz negativ în ce măsură este cu adevărat negativ, un caz pozitiv în ce măsură este cu adevărat un caz pozitiv, cu toate consecinţele de izolare, tratament etc. Bineînţeles că acolo unde avem simptomatologie este foarte simplu. Unde nu avem simptomatologie, este mai dificil. Deci, această chestiune se află în dezbatere. Modificarea definiţiei de caz la nivel european încă nu s-a produs, mai este nevoie de informaţii. Ceea ce discutăm deocamdată este necesitatea confirmării prin teste deja cunoscute a persoanelor care au efectuat anterior un test utilizând saliva, ca să fim convinşi că acel caz este cu adevărat pozitiv. Colegii mai gândesc, mai colectează informaţii. Colectăm informaţii şi de la comisiile de specialitate: microbiologie, laborator şi aşa mai departe, dar acesta este contextul.”, a declarat Adriana Pistol, în conferința săptămânală privind campania de vaccinare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu