Dr Teodor Bădescu, medic primar Gastroenterologie cu competențe în Endoscopie și Endoscopie Digestivă Terapeutică, de la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit, la Interviurile DC News și DC Medical, despre categoriile de persoane expuse la hepatite.
„Cu privire la hepatite, sunt niște categorii mai expuse. De pildă, medicii din prima linie, medicii stomatologici, care inevitabil se mai înțeapă, chirurgii, de aceea e bine să fie și vaccinați acești medici. O altă categorie, din păcate, deloc neglijabilă se referă la consumatorii de droguri. E o realitate în România. Sunt încă mulți care își administrează droguri injectabil”, a spus medicul Teodor Bădescu.
Transmiterea pe cale sexuală este o probabilitate redusă, potrivit medicului. „Am avut familii de pacienți cu ciroză. Le-am testat și partenerul. Cred că două situații am avut când ambii au fost infectați după căsnicii de 20-30 de ani. Depinde mult de cantitatea de virus care se transmite, depinde de intensitatea efortului sau raportului sexual. Sunt mulți factori care intervin. În general, însă, ca să faci boala, trebuie să transmiți o cantitate mare, de pildă printr-o transfuzie de sânge”, a explicat Teodor Bădescu.
„Virusurile de hepatită sunt foarte rezistente”, a mai spus medicul.
- Cum și de ce obosește ficatul? Ce efecte are burnout-ul moden?
- Care sunt principalii factori care duc la îmbolnăvirea ficatului?
- Efectul nefast al hepatitelor virale asupra ficatului, care infecție este mai periculoasă și cum o descoperim?
- Cum te infectezi cu virusurile hepatice?
- Ce boli duc la ciroză și cum se face transplant hepatic la Sanador?
Emisiunea a fost transmisă joi, 8 iulie, , simultan pe paginile de Facebook și canalele de YouTube ale DC News și DC Medical, dar și pe DC News TV:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu