Dr. Virgil Musta a făcut precizări importante despre purtatul măștii în această etapă de criză a epidemiei din România.
„Purtarea măștii este esențială în prevenția transmiterii acestui virus. Sunt dovezi certe și clare în întreaga lume, sunt studii făcute în acest sens care arată eficiența măștii. Nu este 100%, dar transmisibilitatea scade foarte mult când într-o colectivitate sunt mai mulți oameni, mai ales în spații închise, și se poartă mască.
Cred că cel mai importantă este responsabilitatea individuală în momentul de față. Adică, dacă mă întâlnesc cu cineva pe stradă și mă opresc să port o discuție cu acea persoană automat trebuie să pun masca. Dacă intru într-un spațiu în care intru în contact cu multe persoane, automat îmi pun mască”, a transmis doctorul, la Digi 24.
„Nu este necesar poate să port masca într-un parc sau pe stradă unde se plimbă sau trec pe lângă o persoană câteva secunde. Nu mă contaminez. Dar, în momentul în care am contact cu orice persoană, indiferent că este prieten, tată, cineva din familie, trebuie să port mască. Nu știu dacă acea persoană nu s-a contaminat într-un eveniment în care poate a omis să respecte cele trei reguli”, a continuat expertul.
„În ultimul timp am constat tot mai multe astfel de situații în care persoanele care respectau în principiu purtarea măștii au avut momente când au fost la un chef, s-au întâlnit cu cineva la o discuție și bineînțeles că au zis că nu este cazul să poarte mască. Unul dintre cei cu care s-a întâlnit a fost infectat și a urmat apoi drama în familia celuilalt, fiindcă el a infectat întreaga familie, având persoane cu comorbidități importante și care au ajuns la terapie intensivă. De aceea, nu cred că aceste măsuri generale sunt cele mai eficiente. Cred că măsurile individuale sunt, în momentul de față, cheia”, a conchis el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News