Ambasadorul român la Paris, Luca Niculescu, a scris un mesaj despre medicul român Radu Lupescu.
"Aseară, la Paris. Medicul Radu Lupescu primește din mâinile ministrului francez al Sănătății, Olivier Veran, Ordinul Național al Meritului, care îi fusese conferit de președintele Emmanuel Macron pentru lupta împotriva pandemiei.
În discursul său, ministrul francez a amintit parcursul medicului român (brancardier în timpul Revoluției, ajuns medic la Strasbourg si sef de sectie ATI, a reorganizat în profunzime serviciul său la începutul pandemiei).
Și Olivier Veran a făcut și o alăturare foarte frumoasă între datorie și libertate: "Ați conjugat mereu practicarea meseriei de medic cu atașamentul dumneavoastră profund pentru libertate. Iar când te lupți pentru libertate, te lupți pentru ceilalți"", a scris Luca Niculescu, pe pagina de Facebook, alături de imaginea de ieri de la Paris.
Radu Lupescu este originar din Bucureşti și a decis să plece din România, fiind dezamăgit de mineriadele din '90. Radu Lupescu a ajuns în Franţa şi s-a angajat în sudul Alsaciei, la o fabrică unde se producea carton pentru pachetele de ţigări. Ulterior şi-a terminat studiile în medicină, pe care le începuse în România şi a ajuns medic anestezist.
Pentru modul în care a luptat cu pandemia, în luna ianuarie, Radu Lupescu, care este doctor în medicină şi preşedintele Asociaţiei medicilor din clinica Rhéna de la Strasbourg, a fost decorat de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cu Ordinul Naţional al Meritului, potrivit decretului publicat în Jurnalul Oficial al Franţei.
Potrivit medicului, în România campania de vaccinare începuse foarte bine, însă s-a pierdut pe parcurs. Într-un interviu recent, Radu Lupescu a vorbit despre cum s-a făcut vaccinarea în Franța de au ajuns la un procent de 70% din populație imunizată.
"Campania în România a început excelent şi chiar o dădeam ca exemplu pentru rapiditate. Din păcate, pe parcurs s-a pierdut. În Franţa, tocmai pentru a învinge reticenţele, s-a decis să fie aplicată o procedură mai complicată, cel puţin la început. În primul rând, campania de vaccinare începuse cu persoanele în vârstă, mai ales cele din casele de vârstnici.
Rapid, vaccinarea a fost extinsă la persoanele de peste 65 de ani sau cu comorbidităţi care lucrau în casele de vârstnici sau unităţile de spitalizare de lungă durată. Se făcea o consultaţie medicală pre-vaccinală pentru a elimina eventualele contraindicaţii şi pentru a semna consimţământul pentru vaccinare. Apoi, începând cu a doua săptămână din ianuarie, s-a extins la medicii şi personalul spitalelor şi clinicilor, care aveau peste 50 de ani sau comorbidităţi. Pe scurt, campania a început mai greu în Franţa, în primul rând din cauza priorităţilor, şi în al doilea rând, foarte important, pentru că s-a voit întâmpinarea rezistenţei unui segment al populaţiei la imunizare", a declarat dr. Radu Lupescu pentru adevărul.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News