Medicul Radu Țincu susține că dependența de opioide se instalează extrem de repede și lansează un avertisment dur în această privință.
Consumul de droguri de risc și droguri de mare risc este un fenomen care pare că a acaparat societatea românească, cu un număr tot mai mare de tineri care cad în ghearele traficanților de substanțe ilegale.
Dr. Radu Țincu, medic toxicolog, a făcut câteva precizări în privința dependenței de opioide, medicamente care în mod normal sunt utilizate în sălile de operație, dar care au ajuns să se găsească pe piața traficanților, un exemplu fiind cel al farmacistului care vinde ”la liber” astfel de medicamente.
”Dincolo de faptul că ele pot produce deces, dependența se instalează foarte repede. După o utilizare de 2-3 săptămâni a acestor opioide, pe care le folosim în spitale, în perioade scurte de timp, apare dependența fizică.
Acești oameni devin dependenți de opioide, iar în absența opioidelor vor diversifica, pe nu poți să găsești tot timpul opioide la liber.
Și atunci, negăsind opioide ca trebui să diversifici cu alte substanțe. Sigur, substanța cea mai apropiată care poate fi este heroina, pentru că este cea care se află în zona recreațională în oglindă cu aceste substanțe. Ca să nu mai discutăm de faptul, că din păcate, în România există și un consum ilicit de metadonă. Metadona fiind de fapt tratamentul de substituție pentru cei care sunt dependenți de heroină”, a declarat dr. Radu Țincu, la Realitatea Plus.
”Faptul că sunt tineri dependenți care își iau metadona din centrele de dezintoxicare și ulterior o vând la colț de stradă reprezintă un element extrem de grav, pentru că metadona o cumpără cineva care nu este dependent și este un opioid cu durată foarte lungă de acțiune, el rămâne în corp o perioadă de câteva zile”, a mai spus medicul Radu Țincu.
De asemenea, mai spune medicul toxicolog, ”cu cât un drog este mai toxic, cu atât este mai ieftin. Asta este regula”.
În ciuda pericolului la care se expun cei care consumă Fentanil, medicamentul care a fost găsit la farmacistul care făcea trafic cu acestea și care a fost reținut, concret, stop respirator în mai puțin de un minut, medicul Radu Țincu afirmă că ”este o substanță opioidă care dă o stare de euforie foarte plăcută, în momentul în care se injectează, iar ei îl folosesc pentru această stare.
Supradozele de opioide conduc întotdeauna la stop respirator”, a mai spus medicul toxicolog.
Citește și: Fentanilul, de 100 de ori mai puternic decât morfina. Dr. Radu Țincu: Nu e nevoie de alcool, omoară și fără
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News