Medicul Virgil Stroescu a explicat de ce consumul de pește te poate îmbolnăvi de o toxiinfecție alimentară care poate deveni mortală.
În urmă cu câteva ore, au fost internați 142 de pacienți la spitalul din Murgeni, iar motivul este toxinfecția alimentară. Patru dintre pacienți au murit în urma stopului cardio respirator. Medicul Virgil Stroescu a fost întrebat de realizatorul Mihai Gâdea, miercuri seară, la Antena 3 CNN, despre cât de periculoase sunt toxiinfecțiile alimentare.
'Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor. Prin urmare, din două părți este lovit omul. Se cam moare de la toxiinfecții. Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. În consecință omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții.', a spus medicul Stroescu.
Întrebat de ce peștele poate să dea o toxiinfecție atât de puternică, medicul Virgil Stroescu a răspuns:
'Deoarece este un mediu de cultură. Carnea este un mediu de cultură. La consumul de pește se întâmplă destul de des să se întâmple toxiinfecții. În mod normal, când apar toxiinfecții nu verifică nimeni produsele. Asemenea toxiinfecții alimentare se mai întâmplă la copii în excursii, în stațiunile balneo-climaterice, unde vin oameni din toate părțile. Mai mult, ce se poate întâmpla este următoarea situație: Personalul care lucrează într-o stațiune să aibă o infecție, un puroi, de exemplu. Intrând această infecție în mâncarea pe care o prepară cineva din personal... poate să facă dezastru!', a spus Virgil Stroescu.
'Un alt aspect important! Este interzisă consumul de ouă de rață pentru că poate genera o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rațe sau de gâscă.', a spus medicul Virgil Stroescu.
Dr. Virgiliu Stroescu a vorbit și despre condițiile în care erau ținuți pacienții din spital. A fost făcută publică o poză dintr-un salon în care se poate observa un perete plin de igrasie.
'E foarte periculos cu ciupercile. Micelii aceia pot fi respirați și atacă plămânii și tot organismul. În spitalul ăsta au fost probe alimentare? Întotdeauna când ai un aliment iei probă alimentară și acolo găsești exact ce e străin.', a spus dr. Virgiliu Stroescu.
'Ce a rămas la mănăstire, au zis: „Dă la nenorociții ăia!” Contează condițiile de transport dacă nu pui la o anumită temperatură, chiar dacă sunt microbi, dacă pui la rece îngheață și ei săracii.', a spus dr. Virgiliu Stroescu.
Când apare toxiinfecția
'În mod normal apare imediat. Înseamnă că au rămas și câteva ore la căldurică până când s-au înmulțit și acolo, până au mâncat-o. Deci aici este o problemă.', a spus medicul Virgil Stroescu, la emisiunea Sinteza Zilei, moderată de Mihai Gâdea la Antena 3 CNN.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă informează că, din datele furnizate de echipajele medicale, au fost identificaţi alţi 29 de pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie din localitatea Murgeni, judeţul Vaslui, conştienţi, care prezintă simptomatologie specifică, urmând a fi transferaţi preventiv la CPU Bârlad, respectiv UPU Vaslui, pentru monitorizarea evoluţiei stării de sănătate.
'Pentru gestionarea optimă a situaţiei apărute la Spitalul de Psihiatrie din localitatea Murgeni, judeţul Vaslui, în urma căreia mai mulţi pacienţi au prezentat o stare alterată de sănătate, a fost dispusă măsura alocării resurselor necesare evaluării acestora şi transportul la spital pentru investigaţii amănunţite de specialitate', precizează IGSU, într-un comunicat.
Conform sursei citate, la faţa locului au fost trimise o autospecială pentru transport victime multiple din cadrul ISU Vaslui, precum şi 4 ambulanţe ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vaslui.
Ulterior, resursele au fost suplimentate cu un microbuz de la ISU Vaslui, o autospecială pentru transport victime multiple din cadrul ISU Iaşi şi o ambulanţă de terapie intensivă mobilă, cu personal medical din cadrul SMURD Iaşi. 'Din nefericire, pentru 3 dintre bolnavi, care se aflau în stop cardio-respirator, a fost necesară aplicarea manevrelor salvatoare de viaţă, însă aceştia au fost declaraţi decedaţi, iar o altă persoană aflată în stare comatoasă a fost transportată la CPU Bârlad', arată IGSU.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci