Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a emis o declarație dură vineri, contracarând solicitarea Uniunii Europene de a restitui Tezaurul României.
Potrivit agenției de presă TASS, Medvedev a catalogat cererea ca fiind o "obrăznicie", adăugând că "românii nu sunt o națiune".
Într-o postare pe rețeaua sa socială Vkontakte, Medvedev a susținut că afirmația "românii nu sunt o națiune" este un citat din filmul rusesc „Brat 2” (2000) al regretatului regizor Alexei Balabanov. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei a subliniat că această cerere a UE este inacceptabilă și a respins-o vehement.
Medvedev a adus în discuție istoria relațiilor dintre România și Rusia, menționând naționalizarea Tezaurului României în 1918 de către guvernul sovietic, care a fost justificată prin "comportamentul necorespunzător" al României. De asemenea, el a adăugat că România a refuzat să își achite datoriile către Imperiul Sovietic, amintind că aceasta a fost motivul pentru care URSS-ul a reținut Tezaurul.
Într-o postare ulterioară, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a acuzat România de încercarea de a-și rezolva problemele economice pe seama Rusiei prin solicitarea restituirii Tezaurului. Ea a subliniat că datoriile României către Rusia depășesc cu mult valoarea Tezaurului.
Parlamentul European a votat o rezoluție joi, cerând Rusiei să restituie integral Tezaurul României. Eurodeputații au subliniat că această cerere vine după mai multe încercări nereușite de negociere diplomatică. Eugen Tomac, unul dintre europarlamentarii români implicați în dezbatere, a declarat că restituirea Tezaurului este o chestiune de demnitate națională pentru România.
Comisarul european Elisa Ferreira a reiterat sprijinul UE pentru România în această chestiune, menționând că Uniunea Europeană este pregătită să asiste autoritățile române în recuperarea integrală a Tezaurului. Cu toate acestea, a subliniat că relațiile cu Rusia au fost afectate de războiul acesteia împotriva Ucrainei și de sancțiunile impuse de UE.
Eurodeputatul Eugen Tomac (PPE) declara săptămâna trecută pentru Agerpres că iniţiativa se înscrie în contextul în care Uniunea Europeană şi-a adoptat anul trecut strategia privind recuperarea bunurilor de patrimoniu traficate ilicit în Europa.
„Am participat la această dezbatere (privind strategia - n.r.) în calitate de eurodeputat membru al Subcomisiei pentru drepturile omului (DROI) şi am constatat cu acel prilej că situaţia tezaurului nostru aflat la Moscova este aproape complet necunoscută la nivelul instituţiilor europene. Atunci mi-am dat seama că este foarte greu să vii să prezinţi un subiect care este de maxim interes pentru noi, românii, dar este complet necunoscut pentru publicul european, pentru instituţiile europene", a spus preşedintele PMP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News