Fostul preşedinte Dmitri Medvedev, care este acum vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că Rusia ar putea anexa Osetia de Sud şi Abhazia, regiunile separatiste ale Georgiei, transmite miercuri Reuters.
'Ideea de a se alătura Rusiei este încă populară în Abhazia şi Osetia de Sud', a scris el într-un articol publicat miercuri dimineaţa de ziarul rus Argumentî i Faktî. 'S-ar putea să fie pus în aplicare dacă există motive întemeiate pentru asta', a adăugat Dmitri Medvedev. Georgia a pierdut controlul asupra regiunilor după destrămarea Uniunii Sovietice.
Moscova le-a recunoscut independenţa în 2008, în urma încercării Georgiei de a recâştiga cu forţa controlul asupra Osetiei de Sud, ceea ce a determinat un contraatac din partea Rusiei. Deşi relaţiile Rusiei cu Georgia s-au îmbunătăţit de atunci, Medvedev a acuzat Occidentul că a creat tensiuni în jurul Georgiei prin discutarea posibilei sale aderări la NATO.
'Nu vom aştepta dacă preocupările noastre devin tot mai reale', a afirmat Dmitri Medvedev în articolul ce marchează cea de-a 15-a aniversare a recunoaşterii independenţei, referindu-se la o posibilă anexare.
Oficialii georgieni au spus în repetate rânduri că sunt hotărâţi să se alăture alianţei militare conduse de SUA, care ar păstra integritatea teritorială a ţării. Rusia a declarat anexarea a patru provincii ale Ucrainei în septembrie anul trecut - Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie -, fără a obţine recunoaşterea lor pe plan internaţional, scrie Agerpres.
Un proeminent jurnalist rus a declarat marţi că generalul Serghei Surovikin, care a fost la un moment dat comandantul eforturilor de război ale Moscovei în Ucraina, a fost demis din funcţia de şef al forţelor aerospaţiale ale ţării, informează Reuters.
Nu a existat nicio confirmare oficială a informaţiei difuzate de Aleksei Venediktov, fostul şef al postului de radio independent şi critic faţă de Kremlin, Ekho Moskvî, acum închis de teama intenţiei guvernului rus de a-i restricţiona misiunea.
Pe canalul său Telegram, Venediktov a spus că Surovikin a fost înlăturat printr-un decret oficial, fără a furniza alte detalii. Mai târziu în cursul zilei de marţi, grupul de presă RBC a informat despre demisia lui Surovikin citând surse proprii.
'Generalul de armată Serghei Surovikin a fost eliberat din funcţie în legătură cu trecerea la un alt loc de muncă şi este la dispoziţia (Ministerul Apărării)', a spus RBC. Una din sursele ziarului a spus că Surovikin 'este în concediu pe termen scurt'.
Generalul nu a mai fost văzut în public de la scurta revoltă din iunie a grupului de mercenari Wagner şi a liderului său, Evgheni Prigojin, împotriva conducerii militare de la Moscova. În timpul revoltei, Surovikin a apărut într-o înregistrare video în care îl îndemna pe Prigojin să se retragă. După revoltă, ştiri din Rusia şi străinătate au spus că Surovikin a fost investigat pentru o posibilă complicitate la această revoltă.
Serghei Surovikin şi-a câştigat porecla de 'generalul Armaghedon' în timpul intervenţiei militare a Rusiei în războiul civil din Siria.
În octombrie, generalul a fost numit la conducerea operaţiunilor militare din Ucraina, dar în ianuarie acest rol a fost transmis generalului Valeri Gherasimov, şeful Statului Major, iar Surovikin a fost numit adjunct al acestuia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News