Investiții străine uriașe în România, doar anul acesta: Marile companii care au venit să producă la noi în țară.
”Dincolo de faptul că sunt măsuri care afectează mediul de afaceri, sunt și măsuri care stimulează mediul de afaceri. Nu sunt de acord că investitorii străini sunt blocați sau că întâmpină piedici în România.
Vă pot da o serie de exemple, plecând de la un lucru palpabil. România este a doua țară, după Polonia, ca investiții directe în țară, conform Eurostat. A doua! Deci iată că este o țară extrem de atractivă în ceea ce privește investițiile externe.
Numai săptămâna trecută, cel mai mare concern japonez de producție a rulmenților și a pieselor pentru industria auto, o companie extrem de mare din Japonia, NSK- fiind cei mai mari furnizori de rulmenți pentru industrie auto la nivel global- vine la Ploiești și investește în România.
De`Longhi, marele concern de produse electrocasnice din Italia, investește în România. Eu vorbesc numai ce s-a întâmplat anul acesta. 8,5 mld. de euro investiții directe!” a spus Daniel Zamfir, senator PSD și președinte al Comisiei Economice din Senatul României, în cadrul interviului DCNews.
Ulterior, social-democratul a afirmat că statul stimulează și investițiile private mari: ”Numai acum avem un program de 1 mld. de euro pentru industria siderurgică și chimică. Ați văzut că Umbrărescu a preluat Oțelul Roșu și începem să fabricăm în România. Țara trebuie să se reindustrializeze, trebuie să producem în România cam tot ce putem”.
Daniel Zamfir a vorbit și despre Construct Invest, proiect derulat de Ministerul Economiei: ”1,2 mld. sunt alocați pentru stimularea producției de materiale de construcții din România . La cât se construiește acum, la nivelul investițiilor din România de astăzi, să imporți 80 - 90% din materia primă e aberant, e mare păcat, pentru că, odată cu importul acestor materiale, importăm și inflația”.
”Uitați-vă-n agricultură! Există stimuli importanți. Niciodată în Ministerul Agriculturii nu s-a alocat 2% din PIB - este buget record! De ce? Pentru că se dau stimulente în agricultură. S-a creat acest program "Investalim" care încurajează dezvoltarea fabricilor de procesare. Sunt 49 de proiecte în derulare în valoare de 4,5 miliarde de lei, deci aproape 1 miliard de euro investiți în fabrici de procesare a produselor alimentare. Ca să avem valoare adăugată mai mare.
Vedeți... noi aveam acea problemă: trecea sezonul de cartofi, ce să mai facă oamenii cu cartofii? Sau cu roșiile ori cu legumele în general. Nu, dom'le, hai să le procesăm! Hai să facem compot, bulion ș.a.m.d. Importăm bulion, dom'le, suntem cei mai mari importatori de bulion, noi aruncând roșiile pe câmp! Și-atunci ce am făcut? La Ministerul Agriculturii lucrurile s-au discutat mai puțin din cauza evenimentelor care au acoperit aceste lucruri" a explicat Daniel Zamfir în cadrul emisiunii.
Citește aici cine poate beneficia de acest ultim program
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu