Un aisberg imens a eliberat 1,5 miliarde de tone de apă din gheața care s-a topit.
Aisbergul de dimensiuni monstruoase ”Megaberg” a eliberat 1,5 miliarde de tone de apă dulce în ocean în fiecare zi, la apogeul topirii sale, scrie BBC. Pentru a pune acest fapt într-un context comparabil, cantitatea este de aproximativ 150 de ori mai mare decât volumul total de apă folosită zilnic de toți cetățenii Regatului Unit.
”Megaberg” sau A68 a fost, pentru o scurtă perioadă, cel mai mare aisberg din lume.
A68 acoperea o suprafață de aproape 6.000 km pătrați când s-a eliberat din calota Antarcticii în 2017, dar până la începutul lui 2021, a dispărut. În lume un trilion de tone de gheață a dispărut.
Cercetătorii sunt în prezent ocupați să încerce să evalueze impactul pe care A68 l-a avut asupra mediului.
O echipă de la Universitatea Leeds a analizat toate datele satelitare pentru a calcula dimensiunile în schimbare ale gigantului pe măsură ce s-a mutat la nord din Continentul Alb, prin Oceanul de Sud și în sus în Atlanticul de Sud. Acest lucru a permis grupului să evalueze ratele de topire diferite pe parcursul existenței de trei ani și jumătate a megabergului.
Una dintre perioadele cheie, evident, a fost spre sfârșit, când A68 se apropia de climele mai calde ale Teritoriului Britanic din Georgia de Sud. Pentru o vreme, cercetătorii s-au temut că blocul uriaș s-ar putea afunda în zonele puțin adânci din jur, blocând rutele de hrană a milioane de pinguini, foci și balene.
Această temere a fost evitată pentru că, după cum echipa poate demonstra acum, A68 a pierdut suficientă adâncime a chilei pentru a rămâne pe linia de plutire.
"Se pare că a atins pentru scurt timp platforma continentală. Atunci bergul a luat o întorsătură și am văzut o mică bucată desprinsă. Dar nu a fost suficient pentru a împământa A68", a declarat doctorul Anne Braakmann-Folgmann de la Leeds pentru BBC News.
„Și cred că puteți vedea de ce din estimările de grosime. În acel stadiu, chila bergului era de 141 m, în medie, iar hărțile batimetrice (adâncime) din zonă au arătat 150 m. A fost o chemare aproape în cele din urmă”, a adăugat coautorul profesor Andrew Shepherd.
Până în aprilie 2021, A68 se sparse în nenumărate fragmente mici care nu puteau fi urmărite, dar impactul asupra ecosistemului său va putea fi observat în următorii ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News