Melcul de mare veninos ar putea fi cheia pentru analgezice mai eficiente cu risc mai mic de dependență

Foto Ilustrativ/Pexels Monicore
Foto Ilustrativ/Pexels Monicore

Un melc de mare veninos ar putea deține cheia dezvoltării unor analgezice mai eficiente, cu un risc redus de dependență, spun cercetătorii.

Veninul mortal produs de melcii conuri a ucis ocazional oameni și nu există nicio antitoxină disponibilă.

Cu toate acestea, o echipă condusă de cercetători de la Universitatea din Glasgow încearcă să afle mai multe despre otrava produsă de acești melci, care sunt animale marine prădătoare și se găsesc în mările și oceanele calde din întreaga lume.

Veninul melcului con conține substanțe chimice numite conotoxine – peptide neurotoxice foarte puternice – pe care le folosește pentru a-și paraliza prada prin blocarea unor părți ale sistemului nervos. Acest lucru este adesea fatal pentru animale, dar rareori fatal pentru oameni.

Peptidele modificate bazate pe venin ar putea sta la baza viitoarelor medicamente capabile să blocheze în siguranță receptorii durerii din corpul uman, potrivit unui articol publicat de ZengerNews.

Proiectul  va duce la dezvoltarea primelor tratamente pentru otrăvirea cu conotoxină

Experții în chimia conotoxinelor și biochimia proteinelor de la Universitatea din Glasgow fac echipă cu cercetătorii de învățare automată și inteligență artificială de la Universitatea din Southampton pentru a înțelege mai bine cum funcționează veninul melcului conic pentru a afecta mușchii umani.

Împreună cu colegii de la Laboratorul de Știință și Tehnologie a Apărării, ei vor investiga modul în care peptidele conotoxinelor sunt structurate la nivel molecular.

Ei se vor baza apoi pe aceste cunoștințe pentru a sintetiza noi peptide care arată promițătoare pentru interacțiunea cu un anumit tip de receptor din sistemul nervos uman, cunoscuți sub numele de receptori nicotinici de acetilcolină sau nAChR.

Folosind tehnici avansate de modelare pe computer, ei vor rula apoi simulări pentru a determina eficiența peptidelor în legarea cu receptorii musculari.

Andrew Jamieson, de la Universitatea din Glasgow's School of Chemistry, este cercetătorul principal al proiectului și va conduce cercetarea la noul Universitys Mazumdar-Shaw Advanced Research Center.

„Melcul con poate părea o perspectivă puțin probabilă pentru descoperiri în descoperirea medicamentelor, dar conotoxinele pe care le produce au o mulțime de proprietăți interesante, care s-au arătat deja promițătoare în medicină” a spus el. 

Cercetătorul a continuat: ”Acest proiect reunește unii dintre cei mai importanți cercetători din Marea Britanie dintr-o gamă largă de discipline pentru a afla cum funcționează conotoxinele. Apoi vom analiza modalități prin care putem proiecta noi analogi pentru a investiga cât de eficienți ar putea fi aceștia ca medicamente noi pentru o serie de aplicații medicale”. 

”Abilitatea acelor noi molecule de a interacționa cu receptorii nicotinici de acetilcolină ar putea duce la noi forme [de] relaxanți musculari pentru anestezie sau analgezice care sunt la fel de eficiente ca opioidele, dar nu au același potențial asociat pentru dependență. Este un proiect interesant, și așteptăm cu nerăbdare să începem”, a conchis Jamieson.

Proiectul de 2,5 milioane de dolari (1,9 milioane de lire sterline) este susținut de finanțare de la Defense Threat Reduction Agency, parte a Departamentului de Apărare al SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel