Meleşcanu: Noile tehnologii nu pot înlocui activitatea diplomatului profesionist

Teodor Meleșcanu
Teodor Meleșcanu

Noile tehnologii 'nu pot înlocui activitatea diplomatului profesionist, indiferent de capacitatea acestora de a face analize', a declarat, joi, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, la deschiderea Programului Diplomatic European.

'Diplomaţia, în vremurile noastre, este în competiţie cu dezvoltarea Inteligenţei Artificiale, a tehnologiilor IT şi este cu adevărat o provocare pentru diplomaţii profesionişti să fie în competiţie cu toate aceste mijloace tehnologice. Vă dau o veste bună - sunt convins că toate aceste noi tehnologii nu pot înlocui activitatea diplomatului profesionist.

Indiferent de capacitatea acestora de a face analize, profesia de diplomat rămâne o resursă umană şi, din punctul nostru de vedere, este una dintre cele mai bune veşti, altfel ne-am închide toate ambasadele şi am folosi doar comunicarea de acest tip', a afirmat el. Acesta a subliniat rolul diplomaţilor în procesele de negociere.

'Cred că este aproape imposibil să vorbim despre negocieri fără să avem o puternică implicare a diplomaţilor în acest proces. Puteţi folosi multe instrumente, dar în final capacitatea de a vorbi, de a găsi soluţii, de a face uneori compromisuri nu este executată foarte bine de maşini', a punctat el. Ministrul s-a adresat celor prezenţi la Programul Diplomatic European. 'Abilităţile dumneavoastră nu sunt doar pentru acest secol. Practic, ce faceţi este o pregătire pentru secolul XXII, în diplomaţie', le-a spus el.

Totodată, a vorbit despre sistemul digital consular.

'Într-o ţară ca România, din care aproximativ 5 milioane de persoane lucrează în zona europeană de liberă circulaţie, activitatea consulară este una cheie pentru ministerul nostru (...) Cel mai bun sistem digital pentru sistemul consular a fost creat în România şi funcţionează în toate consulatele noastre din Uniunea Europeană, dar şi în afara UE', a explicat ministrul de Externe. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel