Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a participat, luni, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) care a avut loc la Bruxelles, în marja evenimentului fiind organizat un dejun de lucru la care invitat special a fost ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova, Nicolae Popescu.
Temele de discuţie de pe agenda CAE au vizat evoluţiile recente din Iran, Irak, Republica Centrafricană şi aspectele externe ale migraţiei, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis AGERPRES.
În contextul evoluţiilor din zona Golfului, miniştrii au discutat despre opţiunile posibile pentru menţinerea acordului nuclear cu Iranul (JCPOA), dar şi despre evoluţiile post-electorale din Irak, arată sursa citată.
Miniştrii Afacerilor Externe, inclusiv ministrul român, au abordat situaţia de securitate din Republica Centrafricană şi ameninţările hibride, evaluând modalităţile în care UE îşi poate spori contribuţia la stabilizarea ţării.
Referitor la migraţie, miniştrii au evaluat pe larg evenimentele recente din Marea Mediterană, convenind asupra oportunităţii menţinerii subiectului în atenţie.
Oficialul român a menţionat diferitele iniţiative privind aspectele interne şi externe ale migraţiei, pe care România le-a sprijinit activ pe durata mandatului său de Preşedinţie a Consiliului UE.
"Astfel, în sprijinul unei abordări cuprinzătoare, Preşedinţia română a contribuit la rezultate concrete în domenii precum gestionarea situaţiei după debarcarea migranţilor pe teritoriul UE, reforma Sistemului European Comun de Azil, returnarea şi Fondul pentru Azil şi Migraţie", afirmă MAE.
În marja CAE, cu ocazia dejunului de lucru în prezenţa ministrul de Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicolae Popescu, oficialii europeni au exprimat sprijin pentru implementarea reformelor din Acordul de Asociere şi au transmis Chişinăului mesaje de încurajare pentru lupta anticorupţie şi reformarea instituţiilor. A fost reafirmat sprijinul UE pentru parcursul european al Republicii Moldova prin reluarea dialogului politic, a cooperării bilaterale pe bază de proiecte şi expertiză, dar şi a asistenţei financiare de la Bruxelles în perioada imediat următoare.
Teodor Meleşcanu a reiterat relaţia specială dintre România şi Republica Moldova, precum şi sprijinul constant pentru parcursul european al statului vecin, pe baza implementării susţinute de către acesta a Acordului de Asociere, respectiv a Parteneriatului Strategic cu România pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. De asemenea, a salutat măsurile anunţate de SEAE şi Comisia Europeană pentru sprijinirea reformelor la care s-a angajat guvernul Maia Sandu, a subliniat nevoia unor acţiuni concrete urgente, inclusiv deblocarea asistenţei financiare, reluarea activităţii misiunii de consiliere şi acordarea unui sprijin tehnic pentru consolidarea instituţiilor şi a statului de drept în Republica Moldova.
Oficialul român a subliniat, şi în acest context, preocupările legitime privind securitatea regională şi poziţia ţării noastre în privinţa reglementării conflictului din regiunea transnistreană, cu respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în graniţele sale recunoscute internaţional şi fără a afecta vectorul proeuropean.
Miniştrii vor adopta Concluzii privind Irakul, Priorităţile UE la Adunarea Generală a ONU, respectiv activităţile de foraj ale Turciei în estul Mediteranei, arată MAE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci