"România, ca toate țările lumii se luptă cu Covid. Însă România se mai luptă cu ceva: cu incompetența și reaua credință a guvernanților", transmite Teodor Meleşcanu.
"Referitor la incompetență relevantă este următoarea situație: România avea nevoie de o lege a carantinei și izolării clară, coerentă, care să protejeze nu numai sănătatea românilor ci și drepturile și libertățile fundamentale. Guvernul a trimis Parlamentului un proiect de lege dezastruos, care a fost modificat în comisiile parlamentare, fiind votat ieri de Camera Deputaților. Proiectul de lege va ajunge la Senat pentru adoptare, în calitate de cameră decizională.
Referitor la reaua credință a guvernanților, trebuie să pun în discuție jocul guvernanților căruia i-a căzut victimă chiar Curtea Constituțională a României. Premierul în funcție a arătat acuzator spre judecătorii CCR ca fiind principalii responsabili de creșterea numărului de infectări, deoarece au declarat neconstituțional actul normativ privind măsurile restrictive din pandemie. O enormitate de la început până la sfârșit" transmite senatorul Teodor Meleşcanu.
"Trecând peste fractura logică conform căreia judecătorii CCR ar avea atribuții medicale, de legiferare sau de control a aplicării legilor, trebuie spus foarte clar că magistrații CCR hotărăsc DOAR dacă un act normativ este sau nu în contradicție cu Constituția. Tot ce trebuia să facă Guvernul era să își pună cenușă în cap pentru că a greșit și să refacă actele fără a mai încălca drepturile și libertățile românilor.
În schimb, premierul a ieși public și a îndemnat populația să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale. Legea fundamentală a statului precizează foarte clar la articolul 147 alin 4 că 'Deciziile Curţii Constituţionale (....) sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.'
Gestul premierului Orban este realmente inadmisibil, grav, uluitor. Nici premierul României și nici alt român nu au voie să pună la îndoială decizile CCR! Acestea corectează derapajele de la Constituție, fiind un instrument esențial pentru respectarea democrației, a principiului separației puterilor în stat, a drepturilor și libertăților cetățenești.
Din atitudinea premierului derivă o întrebare logică: Dacă prim-ministrul cere românilor să nu respecte deciziile judecătorilor de ce solicită românilor să respecte regulile stabilite de guvern?", a scris Teodor Meleşcanu pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu