Teodor Meleșcanu a vorbit la Conferinţa "PRESA DIN ROMÂNIA ÎN ERA DIGITALĂ", organizată de DC MEDIA GROUP, despre o premieră pentru România.
"Dezinformarea aduce chiar și un profit foarte bun, lucru care încurajează folosirea ei. Se poate observa un fenomen de privatizare a campaniilor de dezinformare. Am văzut investigații de presă despre companii private care vând astfel de servicii de dezinformare online și este foarte bine să presa, la nivel european, este preocupată de acest domeniu", a declarat Teodor Meleșcanu la Conferința "PRESA DIN ROMÂNIA ÎN ERA DIGITALĂ", organizată de DC MEDIA GROUP.
"La nivelul Uniunii Europene și al NATO problema a fost recunoscută și s-au luat măsuri importante împotriva acestui fenomen. Așa cum știți, această temă a constituit o temă prioritată pe perioada președinției României și fără a încerca să dăm o imagine foarte roz, vreau să vă spun că din punct de vedere al contribuției României la adoptarea deciziilor privind dezinformarea să aibă un rezultat foarte bun. Puțină lume credea la începutul președinției noatre că vom putea ajunge la o directivă pe această temă, și cu toate astea contribuția nostră a fost sufiecientă pentru a găsi punctele de vedere comune care să permită adoptarea acestei decizii", a completat Meleșcanu.
"Abordarea comună pe care noi am avut-o este una bazată pe respectarea valorilor fundamentale, inclusiv a libertății de exprimare și de cooperare între instituțiile europene, între statele membre cu societatea civilă și actorii privați precum platformele sociale. Este unanim recunoscut că rolul societății civile, al mass-media, al mediului academic este primordial în efortul de contracarare al dezinformării", a mai spus el.
"Deși procesul de construcție al unui sistem de combatere a dezinformării, care să implice instituțiile, societatea civilă, alfabetizarea media și digitală a cetățenilor poate părea unui greoi și de durată și el are efectul pe orizontală de a ne ajuta să creștem ca societate și sunt convinsă că va duce inevitabil la o dezvoltarea pozitivă a sistemelor democratice pe termen lung, implicând printre altele o societate civilă mai activă, cetățeni mai bine informați și mai adaptați la dezvoltarea tehnologiei de comunicare, o conlucrarea aprofundată între stat și societate, consolidarea transparenței decizionale, responsabilizarea socială a sectorului privat și mai ales a rețelelor sociale care sunt adevărate hub-uri de dezbatere, implicarea mediului academic în luarea unor decizii de politică publică și altele", a declarat Teodor Meleșcanu în cadrul conferinței.
"În România avem la ora actuală două structuri de comunicare strategică în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și a Ministerului Apărării Naționale care se ocupă de comunicarea strategică, cât și de dezbaterea dezinformării. Este încă esențial ca fiecare cetățean să fie conștient că poate deveni o victimă a dezinformării și să încerce să se infromeze cât mai bine, din cât mai multe surse. Eu cred că un program național de alfabetizare media este necesar pentru a furniza cetățenilor abilitățile necesare informării lor corecte. Alfabetizarea media și informațională este considerată unanim la nivel european ca cea mai bună metodă de a consolida reziliența la dezinformare pe termen lung", a mărturisit Teodor Meleșcanu.
"Aș dori să felicit organizatorii acestei dezbateri și sunt convins că este vorba de o premieră pentru România, care va contribui la eforturile de a răspunde la revoluția digitală în domeniul presei online din România. Concluziile dumneavoastră ne vor fi extrem de utile inclusiv în activitatea Parlamentului, având în vedere că directiva pentru copywriting va fi una dintre temele importante în perioada care vine", a adăugat Meleșcanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu