Melodia ''De va veni la tine vântul'' a fost lansată de formația Mondial în 1969, pe versurile lui Octavian Goga (parte din poezia ''Cântece'') și muzica lui Romeo Vanica și a fost inclusă pe primul EP al formației, apărut în același an la Electrecord.
Publicitate
Melodia a fost preluată în repertoriu mulți ani mai târziu de trupa Omul cu șobolani, care a realizat un cover după varianta formației Mondial.
Formația Mondial a fost înființată în 1966 de basistul Filip Merca, originar din Tulcea. Student al Politehnicii bucureștene, Merca a fost însoțit inițial de câțiva colegi care au activat doar puțin timp în grup: Mihai Constantinescu (voce), Dan Panaitescu (chitară solo), Horia Bădău (claviaturi), Gabriel Drăgan (voce), Dragoș Vasiliu (chitară ritmică) și bateristul Florin Dumitru.
În 1966 au fost cooptați noi membri. Mihai Constantinescu l-a adus pe Romeo Vanica (pian), interesat mai ales de compoziție. Constantinescu a plecat la scurt timp, iar în locul său a venit Radu Stoica (tot voce). Li s-a alăturat mai târziu și Gabriel Litvin (chitară solo), în locul lăsat de Panaitescu.
În vara lui 1968, a venit în Mondial organistul Mircea Drăgan. Romeo Vanica s-a concentrat pe pian, acustic sau electric, iar Mircea Drăgan a rămas organist. În 1969, Florin Dumitru s-a transferat la formația Phoenix, rămasă fără baterist. În locul lui a fost cooptat Mihai (Mișu) Cernea. Primul disc EP al formației (cuprinzând piesele Primăvara, Romanță fără ecou — cunoscută publicului și prin primul ei vers: Iubire, bibelou de porțelan, De va veni la tine vântul și Atât de fragedă), lansat în același an, conține și înregistrări în studio cu Florin Dumitru la tobe. Împreună cu Cernea, Mondial înregistrează noi succese, printre care: Departe sunt de tine, Pe harta Europei, ciclul Vântul-Nopți de veghe-Vară.
În 1970, Mondial colaborează cu Gică Petrescu la realizarea unui disc EP pentru export, conținând preluări ale unor piese în limba engleză. Tot în 1970, Mondial efectuează un turneu de 45 de zile în URSS.
După turneul sovietic, la finele lui 1970, a plecat din formație Radu Stoica, iar Vlad Gabrielescu i-a luat locul lui Dragoș Vasiliu la chitară ritmică. Gabriel Litvin a plecat și el în 1971, întemeind F.F.N. (Formația fără nume). Au fost înregistrate piesele: Codrul și Romanța inimii (aceasta din urmă compusă de Romeo Vanica). Un LP-ul eponim a fost lansat în 1971, cuprinzând cele mai bune înregistrări de la finele lui 1969. Albumul a intrat în topul vânzărilor întocmit de The New Musical Express pentru Europa de Est.
Succesul de care s-a bucurat formația peste hotare după lansarea LP-ului a determinat apariția unui număr de piese în unele compilații străine. Este și cazul a două discuri editate în Germania de Est de casa de discuri AMIGA, care constau în mare parte din piese preluate de pe discul stereo românesc Romanian Pop Music II: Rumänische Gitarren (Chitare românești), dublu LP, 1971, iar al doilea — Mondial und das Electrecord-Orchester, LP, 1972.
[citeste si]
Mihai Cernea părăsește și el formația în 1973 și se transferă la Sfinx. La orgă (mai târziu, și la sintetizator) cântă Nicolae Enache, până spre 1976, când pleacă pentru a participa la alte proiecte (Roșu și Negru, apoi Sfinx). După plecarea lui Enache, formația îl va avea ca membru pe Idu Barbu (claviaturi), unul dintre fondatorii Sfinx. În 1977 este cooptat Doru Tufiș, (fost membru în Romanticii), la chitară și voce.
Trupa Mondial se desființează în 1979, când Filip Merca (unicul membru fidel formației de-a lungul întregii sale istorii) renunță la orice activitate muzicală și pleacă în Statele Unite. Cu toate acestea, o parte dintre membrii formației rămân activi în domeniu, fie în cadrul altor trupe (Mihai Cernea la Sfinx, iar Iuliu Merca a înființat Semnal M în 1977), fie în calitate de compozitori (Romeo Vanica). (Agerpres)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu