Melodii de neuitat: Chemarea mării - VIDEO

''Chemarea mării''a fost compus de George Grigoriu în 1959, special pentru timbrul aparte al tinerei soliste pe care o remarcase la un concurs pe scena casei de Cultură din cartierul bucureștean Grivița - Margareta Pâslaru, care avea la acel moment 15 ani și jumătate. Versurile cântecului au fost semnate de Mircea Block, potrivit Agerpres.

Publicitate

Melodia a fost lansată la radio în același an și, în interpretarea Margaretei Pâslaru, care a devenit șlagăr, având un succes  mare, motiv pentru care conducerea Electrecord a hotărât să o înregistreze în 1960, dar discul a apărut în 1961 și a bătut recordul de vânzări — 26.000 de exemplare.

George Grigoriu, care cânta cu Trio Grigoriu, (...) după ce m-a auzit cântând mi-a spus: 'Fetițo, o să scriu ceva pentru tine'. Eu am rămas puțin... Zic: Glumește! Ei, așa a fost. Într-o bună zi, tata mi-a spus când m-am întors de la școală: 'Vezi, aici, un număr de telefon, te-a căutat maestrul George Grigoriu, a scris o piesă pentru tine'. Iar restul este istorie, își amintea Margareta Pâslaru într-un interviu acordat AGERPRES în 2015.

Youtube video image

George Grigoriu a compus zeci de melodii, apoi, pentru Margareta Pâslaru, numind-o un mit al muzicii ușoare. Între aceste melodii amintim: "Polca dragostei","Mandolina mea", "Aici la mine acasă", "Bună dimineața, soare", "Când s-a născut dragostea", "Ce poate fi pe lume mai frumos?", "Cea mai frumoasă toamnă", "Ce-ar face?", "Cine te-a adus în calea mea", "Din toată inima", "Două inimi cântau", "E nunta de aur", "Inima mea e a ta", "Orice zi e-o primăvară", "Ram, tam, pam, pam", "Serenada tinereții", "Soarele dragostei", "Stelele", "Tangoul de sâmbătă seară", "Te iubesc așa cum ești", "Tineri în țara tinereții", "Ziua dor și noaptea dor". Trei melodii au fost interpretate de Margareta Pâslaru în filmul Tunelul: "Și tu îmi placi","Marea mea iubire" și "Unde ești", iar alte trei — "Rața", "Nu știu ce să fac" și "Nimeni nu e vinovat" — în filmul Împușcături pe portativ.

Compozitorul George Grigoriu a activat, alături de frații săi, Cezar și Angel, de la finele anilor '50 până la jumătatea deceniului '60, în formația Trio Grigoriu, ulterior dedicându-și activitatea compoziției de muzică ușoară și de muzică de film (Dragoste la zero grade, Actorul și sălbaticii, Împușcături pe portativ, Vacanță la mare).

George Grigoriu a promovat voci valoroase de muzică ușoară sau alte genuri — Luminița Dobrescu, Angela Similea, Stela Enache, Mihaela Mihai, George Enache, Mihaela Runceanu, Marina Florea.

Compozitorul George Grigoriu a murit la 23 februarie 1999, la București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel