Procurorii DIICOT au reţinut 16 membri ai clanului "Butoane" din Giurgiu, acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, camătă, şantaj, fals în înscrisuri sub semnătură privată, înşelăciune, spălare de bani, proxenetism, organizarea ilegală a jocurilor de noroc, trafic de minori.
Este vorba de Petronela Simion, zisă "Timişoara"; Viorel Ştefan Grecu, zis "Ţiţi" sau "Căpăţână"; Georgel Adonis Balaban, zis "Adi"; Marius Stanciu, zis "Ţăranu" sau "Mario"; Cristian Angelo Adam; Paul Tănase, zis "Nevers"; Eugen Pădure, zis "Gelu Pădure"; Nicuşor Dancu Enache, zis "Noni"; Nicolae Daniel Fieraru, zis "Dan Lăutaru"; Liviu Dumitru, zis "Liţă"; Costin Protopopescu, zis "Proto"; Mihaela Maricica Blîndă; Petrişor Valentin Pădure, zis "Petre"; Radu Oprea, zis "Tiranu"; Nicolae Alexandru Cibi şi Marian Schmutzer.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, începând cu luna iunie 2012 pe raza municipiului Giurgiu s-a constituit un grup infracţional organizat cunoscut sub denumirea de clanul "Butoane", condus de către suspectul G.O., împreună cu cei trei fii ai săi, Viorel-Ştefan Grecu zis "Ţiţi" sau "Căpăţână" şi suspecţii G. F.-L. şi G. S.-V. , care foloseau persoane interpuse pentru infracţiuni de camătă, şantaj şi proxenetism. Sumele de bani astfel obţinute erau introduse în circuitul licit, prin achiziţionarea de terenuri, imobile sau autoturisme de lux, pe numele membrilor grupării sau a interpuşilor.
"Inculpaţii au făcut parte dintr-un grup infracţional organizat, cu deosebită notoritate locală şi naţională, care a acţionat pe o perioadă îndelungată de timp, în vederea comiterii unei multitudini de infracţiuni, cele mai multe dintre acestea generatoare de venituri ilicite impresionante. Maniera în care aceştia au acţionat a conturat o ierarhizare clară a grupării criminale organizate, cu un mod de operare susţinut, aceştia denotând persistenţă infracţională şi insistenţă în valorizarea unei faime negative locale menită să impună o stare teamă continuă populaţiei şi să creeze o aparenţă de intangibilitate din punct de vedere al aplicării legii, indiferent de natura şi gravitatea faptelor comise", declară procurorii.
S-a reţinut că în perioada anilor 2012-2017 membrii grupării au procedat la acordarea de diverse sume de bani cu titlu de camătă percepând dobânzi cuprinse între 10%-15% lunar, persoanele care se îndatorau în acest mod fiind nevoite să lase drept gaj locuinţele sau autoturisme, relatează Agerpres.
[citeste si]
În cazul persoanelor vătămate care nu puteau restitui dobânzile impuse se recurgea la ameninţări şi chiar corecţii fizice în vederea înapoierii sumelor de bani datorate.
O parte a grupării a acţionat pe teritoriul unor state din Spaţiul Schengen, în special Austria, Germania, Suedia, dar şi în Marea Britanie în vederea obţinerii de profituri în urma facilitării practicării prostituţiei de către tinere racolate în special de pe raza judeţului Giurgiu. Unii dintre proxeneţi le luau pe tinere în căsătorie şi profitau de naivitatea lor pentru a obţine sume consistente de bani în urma serviciilor sexuale prestate contra cost de către tinere, banii fiind investiţi în achiziţionarea de autoturisme, imobile sau accesorii de lux.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu