Membrii CSM, validați de Senat

senat
senat

Plenul Senatului a validat, miercuri, lista celor 11 membri nou aleşi în viitorul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM), decizia fiind luată cu 64 de voturi "pentru" şi 60 "împotrivă".

Senatorii s-au exprimat prin vot secret, cu bile, cu privire la validarea listei noilor membri CSM. Din totalul de 137 de senatori, au fost prezenţi la şedinţă 124. Dintre aceştia, 64 s-au pronunţat pentru validarea listei celor 11 membri nou aleşi în viitorul CSM şi 60 "împotrivă".

În timpul dezbaterilor, PDL a anunţat, prin Cristian Rădulescu, liderul de grup, că se pronunţă pentru invalidarea listei. PSD şi PNL au optat pentru validarea listei, susţinând că este o chestiune de formă, nu de fond.

Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a propus, la începutul dezbaterilor, ca Senatul să se pronunţe prin vot doar asupra unei părţi din lista transmisă de CSM, care cuprinde numele magistraţilor care, în opinia democrat-liberali, îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege.

El a spus că trei dintre magistraţi au un mandat în completare, iar mandatele lor nu au fost transmise Senatului pentru validare, existând în cazul acestora o prelungire din oficiu a mandatului.

"Nu dorim să validăm prin votul nostru o asemenea situaţie", a subliniat Rădulescu.

Democrat-liberalul a propus plenului Senatului să se facă "o validare parţială" a listei, prin care să fie validaţi doar opt din cei 11 magistraţi.

El a spus că decizia privind mandatul celorlalţi magistraţi va putea fi luată ulterior.

Cristian Rădulescu a atenţionat că, dacă plenul Senatului va invalida acestă propunere, senatorii democrat-liberali vor vota împotriva întregii liste.

Propunerea sa ca senatorii să facă o validare parţială a listei nu a fost supusă la vot de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, după ce senatorii opoziţiei l-au avertizat pe Geoană că astfel ar încălca legea.

Senatorul PSD Ioan Chelaru a subliniat că Senatul este chemat să valideze sau să nu valideze lista de magistraţi înaintată de CSM, informează Mediafax

El a spus că senatorii nu pot să cenzureze voinţa magistraților şi că orice intervenţie în conţinutul listei ar reprezenta o ingerință crasă a Legislativului în treburile unei alte puteri a statului.

"Vom vota lista aşa cum ea ne-a fost trimisă de magistraţii acestei ţări", a subliniat senatorul PSD.

Vicepreşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu (PNL), care a precizat că vorbeşte în numele grupului său parlamentar, a menţionat că ar fi o chestiune inacceptabbilă dacă Senatului României ar încălca prevederile legale şi să intervină în alcătuirea listei de magistraţi.

"Suntem gata să dăm un vot favorabil pentru validarea listei propuse de CSM", a anunţat liberalul.

El a subliniat că dacă, ulterior, se va constata, printr-o hotărâre judecătoreasacă definitivă, că în cazul vreunuia dintre viitorii membri CSM va exista o situaţie de incompatibilitate, în acest caz va putea funcţiona procedura revocării individuale.

Meleşcanu a arătat că, dacă există probleme cu unele nume de pe listă, nu este sarcina senatorilor să se implice în activitatea puterii judecătoreşti, iar Senatul să decidă "ce e bine şi ce e rău".

La rândul său, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a spus că personal nu poate să îşi dea girul pentru o ciopărţire a listei de magistaraţi "pe preferinţe politice" deoarece acesta ar fi un abuz procedural.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel