Discuţiile de la Consiliul de Securitate al ONU de duminică asupra situaţiei din Peninsula Coreeană au eşuat fără o declaraţie finală, iar Rusia a avertizat că, pentru a se opune tensiunilor tot mai puternice, comunitatea internaţională nu mai are niciun "plan de acţiune", relatează AFP.
China a respins cererile ţărilor occidentale de includere în declaraţia finală a unei condamnări a Coreei de Nord, pentru bombardamentul de la 23 noiembrie contra insulei sud-coreene Yeonpyeong, în care au fost ucise patru persoane, au declarat diplomaţi din cadrul ONU.
Aproximativ opt ore de discuţii formale între cele 15 ţări membre ale Consilului de Securitate şi discuţii private cu ambasadorii nord-coreean şi sud-coreean s-au încheiat fără un acord pentru o declaraţie finală. "Nu am reuşit să facem o legătură între toate punţile", a subliniat ambasadorul rus, Vitali Ciurkin.
El a adăugat, în faţa jurnaliştilor, că eforturile continuă, în mod neoficial, între marile puteri, în încercarea de a pune toată lumea de acord asupa unei declaraţii.
Dar ambasadoarea americană la ONU, Susan Rice, preşedinta în exerciţiu a Consiliului de Securitate, a declarat, în faţa presei, că era "improbabil ca distanţa" dintre poziţiile membrilor Consiliului să poată fi acoperită.
China a respins o versiune rusă a proiectului de declaraţie, care nu menţiona Coreea de Nord nominal într-o frază privind atacul şi nici măcar numele Yeonpyeong, au adăugat diplomaţii.
Ţările occidentale se limitau, în proiectul lor de declaraţie, să spună că "Membrii Consiliului de Securitate condamnă bombardamentul de la 23 noiembrie 2010, care a dus la pierderi de vieţi umane, inclusiv civili, şi deplânge cu fermitate agravarea tensiunii în Peninsula Coreeană, la care a condus".
"Statele Unite au condamnat ferm, aşa cum am făcut şi atunci, atacul de la 23 noiembrie al Coreei de Nord", a subliniat Rice. "Noi credem că este foarte important pentru Consiliul de Securitate să vorbească cu claritate şi unitate pentru a condamna" Coreea de Nord, a adăugat ea.
"Majoritatea membrilor Consiliului şi-au exprimat clar punctele de vedere, potrivit cărora este importantă" o condamnare a Coreei de Nord, a mai spus Rice.
Ambasadorul rus a argumentat că ţara sa a cerut, sâmbătă, reuniunea Consiliului de Securitate, din cauza "profundei îngrijorări" faţă de tensiunile între Coreea de Nord şi Coreea de Sud.
El a adăugat că ţara sa a prezentat două idei de declaraţie finală, care erau de a cere celor două Corei "o reţinere maximă" şi să ceară secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, să trimită un emisar pentru a discuta cu Phenianul şi Seulul.
Cea de a doua idee a "primit o susţinere considerabilă" din partea membrilor Consiliului de Securitate, a spus el.
"Sper că această idee să poată continua, încă, pentru că suntem într-o situaţie cu tensiuni politice puternice şi fără un plan de acţiune diplomatic", a adăugat Ciurkin.
Oficialii locali de pe Insula Yeonpyeong au anunţat luni dimineaţă, la portavoce, desfăşurarea manevrelor, fără să comunice ora prevăzută pentru începerea exerciţiului de artilerie cu muniţie reală.
Phenianul a promis un "dezastru", dacă Seulul nu renunţă la aceste manevre militare cu muniţie reală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News