Memorandumul semnat de către ambasadorul României la Washington şi ambasadorul SUA la Bucureşti, la 20 august, la Washington, recomandă "o evaluare riguroasă a furnizorilor pentru asigurarea deplină a securităţii implementării tehnologiei 5G", potrivit Ministerului Afacerilor Externe.
Sursa citată menţionează că memorandumul "reprezintă o expresie a interesului comun al Guvernului României şi Guvernului SUA de a aprofunda Parteneriatul Strategic pe toate dimensiunile sale, inclusiv tehnologia 5G".
"Memorandumul reprezintă un pas important în vederea elaborării unei abordări comune construite pe baza concurenţei echitabile, a transparenţei şi a respectului faţă de lege. Memorandumul evidenţiază importanţa protejării reţelelor de comunicaţii electronice împotriva accesului neautorizat sau împotriva interferenţelor şi recomandă o evaluare riguroasă a furnizorilor pentru asigurarea deplină a securităţii implementării tehnologiei 5G. Memorandumul se aliniază Propunerilor de la Praga privind securitatea reţelelor electronice aferente tehnologiei 5G", conform MAE.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, după întâlnirea cu omologul american, Donald Trump, că în cadrul vizitei la Washington a fost semnat un memorandum de înţelegere între Guvernele României şi SUA referitor la tehnologia 5G.
"Cu ocazia vizitei a fost semnat un memorandum de înţelegere între cele două Guverne privind tehnologia 5G, având în vedere importanţa securităţii reţelelor de comunicaţii wireless de generaţia a V-a pentru asigurarea prosperităţii, dar şi a securităţii naţionale", a spus Iohannis într-o declaraţie susţinută la Ambasada României în SUA.
Şeful statului a precizat că acest document nu se referă la o anumită companie.
"În România se pregăteşte o procedură publică pentru asta şi eu cred că toată lumea s-ar bucura dacă am avea mai multe oferte, inclusiv din partea americană. Aici este vorba de firme private care vor veni şi noi sperăm să se întâmple acest lucru, însă memorandumul nu se referă la o anumită companie, ci este un memorandum care clarifică câteva criterii de transparenţă, de compatibilitate cu statul de drept şi aşa mai departe", a arătat Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu