Fiecare persoană se poate evidenția pozitiv în anumite domenii și activități, pe baza abilităților sale - înnăscute și dobândite. Dincolo de talent, este vorba așadar despre învățare și exersare.
Ne putem referi la sport, artă, diverse hobby-uri, dar și meserii. În unele situații fericite, pasiunea se îmbină cu profesia, rezultând chiar excelență.
Capacitatea de a asimila cunoștințe poate fi influențată tocmai prin cunoașterea personală cât mai avansată. Suntem unici în felul nostru și trebuie să identificăm propriile metode care funcționează în plan individual.
Memoria vizuală poate fi extrem de importantă în procesele de învățare, indiferent că este vorba despre examene sau despre proiecte care trebuie prezentate la o conferință de afaceri. Cu ajutorul memoriei vizuale, poți ține un discurs în fața unui public, fără să mai citești de pe foi. Acest lucru este de mare folos actorilor și... politicienilor.
Percepția tuturor lucrurilor din jurul nostru ne este mai ușoară atunci când vedem imagini, căci așa este obișnuit creierul nostru să funcționeze. Păstrăm în minte aceste cadre la care putem avea acces mult timp și din care putem extrage elemente relevante când avem nevoie.
Folosim toate simțurile noastre în viața de zi cu zi, de obicei corelând diverse aspecte. Vizionarea programelor TV sau a conținutului de pe platformele de video streaming este atât de populară tocmai pentru că mesajele ne sunt transmise atât vizual, cât și auditiv.
Realitatea virtuală ne impresionează și mai puternic, pentru că aduce o nouă dimensiune a lucrurilor prezentate și ne creează iluzia de interacțiune, aproape considerând că ne-am putea folosi și simțul tactil. Un alt exemplu interesant este cel al cinematografelor cu experiențe multi-dimensionale, unde poate interveni chiar și simțul olfactiv, prin difuzarea unor parfumuri sau mirosuri, dacă se dorește crearea unei experiențe complete.
Văzul reprezintă, pentru cele mai multe persoane, principalul canal senzorial. Astfel, memoria vizuală ajută la reținerea mai rapidă a informațiilor. Unii oameni se bucură de o memorie excelentă, astfel că pot asimila foarte repede și foarte bine un volum mare de date.
Cei care au o memorie mai slabă și-o pot antrena, exercițiul ajutând și la acest capitol, exact ca în sport. Există online jocuri care testează și stimulează memoria vizuală, prin identificarea contra cronometru a unor perechi de imagini similare, ascunse într-o planșă. Prin fiecare click, se poate vizualiza câte o astfel de imagine, însă numai până când se alege afișarea alteia.
Observăm în filmele americane că, atunci când un personaj a fost martor la o infracțiune cu autor necunoscut, i se cere să prezinte din memorie diverse aspecte legate de fizionomia respectivei persoane. Un artist plastic creează un portret exclusiv pe baza memoriei vizuale a martorului, ceea ce poate fi considerat fascinant. Acest lucru dovedește faptul că mintea noastră păstrează unele detalii pe care nici măcar nu conștientizăm că le avem înmagazinate atât de bine.
Memoria vizuală cât mai bună ne poate ajuta și să ne orientăm în spațiu, în cadrul unor călătorii în orașe pe care abia le descoperim. Ne putem fixa repere și putem să ajungem să ne descurcăm mai rapid, fără a depinde de hărțile digitale și de sistemul GPS. De asemenea, memoria vizuală este de folos celor care interacționează cu multe persoane în cercurile sociale - agenți imobiliari, agenți de vânzări din alte domenii, oameni politici și din administrația publică, medici, jurnaliști și nu numai. Este foarte important să ai o bună memorie vizuală dacă ești polițist (din motive evidente) sau... controlor de bilete de tren (pentru a observa rapid ce persoane au urcat în alte stații și nu au fost deja controlate).
Nu în ultimul rând, memoria vizuală este un atu pentru jucătorii de poker. În cadrul turneelor live, aceștia pot reține anumite gesturi recurente ale adversarilor, pe care ei le realizează atunci când blufează sau când se bucură de cărți foarte bune.
Chiar și când joci poker în cazinouri online memoria vizuală poate fi de mare ajutor. Desigur, platformele de poker îți permit să iei notițe despre adversari, dar nu totul poate fi notat, astfel că o memorie vizuală bună te va ajuta să devii un jucător mai bun pe zi ce trece.
La blackjack, în schimb, se poate încerca numărarea cărților sau pur și simplu păstrarea evidenței cât mai bune a acestora, pentru a crește șansele de câștig, prin calcularea probabilității ca anumite evenimente să se întâmple sau nu în continuare.
Desigur, numărarea cărților la blackjack nu este etică, fiind interzisă adesea de cazinouri, însă jucătorii cu memorie vizuală de mare capacitate pot oricum să fie avantajați în mod natural în timpul jocului. Să nu uităm că pokerul este un joc de abilități și nu un simplu joc de noroc, iar deciziile jucătorilor sunt foarte relevante și la blackjack.
Există chiar concursuri internaționale pentru persoanele cu cea mai bună memorie vizuală. Acestea trebuie să memoreze anumite numere sau alte elemente și să le redea apoi în șiruri lungi. Dominic O’Brien, care a câștigat sume de bani impresionante la jocuri de cărți în cazinouri, este recunoscut pentru memoria sa excelentă. A ajuns la capacitatea de a memora ordinea exactă a cărților nu doar dintr-un pachet de cărți de joc, ci chiar din zeci de astfel de pachete.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu