Istoricul Lavinia Betea a vorbit despre evenimentele premergătoare Revoluției din 1989.
Istoricul Lavinia Betea a fost invitată la DC News, undea a citat din memoriile lui Alexandru Iacovlev, unul dintre apropiații lui Mihail Gorbaciov care a fost mulți ani ambasador în Canada.
„În Bulgaria a fost o ieșire din scenă decentă a lui Todor Jivkov, nici nu cred că a fost nevoie de manifestări populare“, a spus Val Vâlcu.
„Jivkov s-a aliniat la perestroika în maniera de fruntaș stahanovist încât a fost nevoie de Gorbaciov care să=l tempereze. Orice schimbare presupune și o schimbare de imagine. Era nevoie de la vremuri noi, oameni noi, la fel cum și Hurșciov și-a dorit ca, după raportul secret, să fie schimbați liderii din celelalte țări, deoarece și el era un nou conducător, nu mai era Stalin.
Revenind pe text (n.r. Alexandru Iacovlev) când pe reprezentanții (sau delegații) voiau să vină la Moscova să ceară sfaturi privind acțiunile ce ar trebui întreprinse, refuzam să-i primim argumentând că nu era treaba noastră. Acum iar mă uit la dumneavoastră și vă spun: Pe Brucan l-au primit când s-a dus la Moscova în 1989. Nu i s-a pus nici măcar viză pe pașaport. A plecat de la Viena, s-a întors la Viena și probabil că autoritățile românești nici n-ar fi aflat dacă nu s-ar fi autodenunțat Brucan. Aici iar ne gândim de ce a făcut-o? Probabil voia să-și creeze imaginea de care avea nevoie pentru cele care au urmat“, a spus Lavinia Betea.
„Iată ce mai scrie în text: Pentru noi, era intervenției, fie și pentru o cauză bună, aparținea trecutului, zicea el, scuzându-l pe Hrușciov sau pe Stalin, probabil. Din România, s-au primit cele mai numeroase scrisori din partea mai multor grupuri de opoziție, unele chiar din interiorul partidului (n.r. Partidul Comunist Român). Ei, unde sunt scrisorile acelea?“, a întrebat Lavinia Betea.
„Stați un pic, nu-l bănuiesc pe Iacovlev de multă corectitudine politică. Până acum, tot ce a spus e pe dos“, a punctat Val Vâlcu.
„S-au primit scrisori, o spune! Scrisori prin care li se cerea să intervină“, a adăugat istoricul.
„Să ne gândim că oamenii obișnuiți“, a spus Val Vâlcu.
„Nu oameni obișnuiți. Vă citez: Aceste scrisori ne rugau să intervenim direct, într-atât de odios devenise regimul. Unele dintre ele vorbeau despre neo-monarhia care se abătuse asupra țării. Cea mai mare parte nu erau expediate din România, dar în ciuda acestui climat atât de tensionat credeam că schimbarea nu avea să intervină decât după moartea lui Nicolae Ceaușescu. Eu m-am întrebat atunci și am pus întrebarea în carte: Adevărat oare?
Am spus că este momentul potrivit ca să pot să-l întreb despre aceste lucruri pe unul dintre oamenii considerați oameni cheie în echipa care i-a succedat lui Ceaușescu, cu atât mai mult cu cât acest om a fost timp de 7 ani capul serviciilor speciale (n.r. Virgil Măgureanu). Așa a plecat această carte. Întâlnirile s-au desfășurat pe perioada a mai bine de un an, au intervenit tot felul de lucruri, precum și o tragedie în viața intervievatului, căruia i-a murit fiul (citește AICI), iar cartea s-a încheiat absolut întâmplător în aceste zile în care se vorbește atât de mult despre evenimentele din decembrie 1989 care au determinat cursul vremurilor pe care le trăim și astăzi“, a concluzionat Lavinia Betea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu