Guvernul a decis, luni, ca în acest an şcolar cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat cu frecvenţă să fie cel stabilit de autorităţile administraţiei publice locale, aflat în plată în anul şcolar 2018-2019, informează Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).
Publicitate
"Etapa fundamentării proiectului de buget pentru anul 2019 a fost deja finalizată anterior apariţiei noilor prevederi legale, stabilite de Legea nr. 38/2019. Prin urmare, pentru a diminua riscurile ca o parte dintre elevi să nu poată beneficia de burse în anul şcolar 2019-2020, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat cu frecvenţă este cel stabilit de autorităţile administraţiei publice locale, aflat în plată în anul şcolar 2018-2019", precizează MEN într-un comunicat.
De asemenea, autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcţie de posibilităţile financiare existente la nivel local.
Tot în şedinţa de guvern de luni, Executivul a aprobat actul normativ pentru continuarea procesului de decontare a navetei elevilor pentru perioada 2019-2023.
"Hotărârea pentru modificarea art. 4 din HG 863/2016 pentru aprobarea Metodologiei de calcul şi stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport prevăzut la alin. (3) al art. 84 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 aprobă lista tarifelor maxime ce pot fi percepute de transportatori în contul abonamentelor de transport lunar. Aceste tarife maxime se actualizează, la începutul fiecărui an şcolar, cu rata medie anuală a inflaţiei comunicată de Institutul Naţional de Statistică", se arată în comunicat.
Potrivit MEN, în prezent, potrivit art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 863/2016 pentru aprobarea Metodologiei de calcul şi stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport prevăzut la alin. (3) al art. 84 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 cu modificările ulterioare, tariful prevăzut în anexa nr. 2 este valabil până la data de 1 septembrie 2019.
Pe lângă efectele pozitive, la nivel de individ, această măsură va contribui la reducerea abandonului şcolar şi a excluziunii sociale, subliniază sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu