Masa bogată de Crăciun, deși un prilej de bucurie şi desfătare culinară, ne poate pune în pericol silueta şi, din păcate, uneori chiar sănătatea.
Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție, oferă câteva sfaturi utile despre cum să alegem meniul în această perioadă fără a ne abține de la toate preparatele de pe masă.
Întrucât este o zi festivă, de Crăciun ne putem permite să ne bucurăm de preparate tradiționale, dar trebuie să avem grijă cum le combinăm precum și să fim atenți la mărimea porțiilor.
„Pentru a gestiona cum trebuie mesele de sărbătoare trebuie să conștientizăm că cel mai mare pericol nu îl reprezintă preparate în sine ci cantitatea pe care o consumăm. De exemplu porția de dulce este de o felie de cozonac pe care trebuie să o mâncăm în prima jumătate a zilei. Dacă vorbim de aperitiv atunci nu trebuie să consumăm mai mult câteva bucăţi de şorici, două felii de lebăr, o felie subţire de tobă, o felie de caltaboş şi o lingură de salată boeuf ”, explică Cori Grămescu, fondatorul primei platforme de diete personalizate din România.
„Pentru a reduce conținutul de grăsimi recomand să adaptăm rețelele tradiționale și să gătim preponderent cu carne mai slabă, fără să adăugăm slănină suplimentar. De exemplu, sarmalele se pot face din amestec de pulpă de porc și vită, fără grăsime animală adăugată sau afumătură. De asemenea, friptura de curcan la cuptor este o alternativă foarte bună la friptura de porc, pe care este indicat să o asociem cu o varietate de salate de legume în locul cartofilor prăjiți sau la cuptor. În plus, e indicat să preparăm piftia din carne de curcan și nu de porc.”, completează Cori Grămescu.
Recomandarea generală a specialistului este să împărțim preparatele tradiționale în toate zilele de Crăciun și să le asociem cu o varietate de legume și salate. Cea mai bună abordare, una care nici nu ne destabilizează dieta și nici nu ne asigura frustrări este să avem in fiecare zi un meniu care include și preparate clasice, dar și opțiuni mai dietetice.
Micul dejun: un ou fiert, o lingură de salată boeuf, ardei gras, 1-2 crackers de secară și un castravete murat.
Gustarea de dimineață: o felie de cozonac sau un alt desert, în limita a 60 - 100 de grame de dulce, în funcție de cantitatea de cremă pe care o are desertul respectiv.
Prânz: un aperitiv (puțină toba, lebar sau cârnat) asociat cu salată și la felul principal o fie mușchiuleț de porc cu garnitură de legume sau o porție de ciorbă la care e indicat să nu adăugăm smântână si 2-4 sarmale cu puțină varză și mămăligă, fără smântână adăugată.
Cina: o friptură de pasăre sau mușchiuleț de porc împreună cu o garnitură de legume verzi și salată.
În plus, pentru a ajuta digestia, Cori Grămescu atrage atenția să nu uităm de mișcare în această perioadă, iar pentru zilele de sărbătoare recomandă cel puțin o oră de plimbare în aer curat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News