Meniul călugărilor de pe muntele Athos. Nu au voie să mănânce carne

Fotografie creată de monicore, de la Pexels
Fotografie creată de monicore, de la Pexels

Părintele Epifanie din Mylopotamos a fost călugărul grec care a adus bucătăria Muntelui Athos în atenţia lumii, după ce a scris o carte în acest sens. 

Cartea conţine 126 de reţete pregătite de călugării de pe Sfântul Munte şi a fost tradusă în engleză, spaniolă, germană, rusă, română şi bulgară. 

Epifanie a mers, de altfel, în multe ţări europene cu cartea sa, şi a câştigat recunoaştere internaţională, iar mulţi maeştri bucătari l-au invitat în bucătăriile lor pentru a învăţa tehnici culinare de la călugăr. 

Epifanie se pricepea şi la producţia vinului, scrie Greek Reporter, acesta având o vie în Mylopotamos, care ţine de Mănăstirea Megiste Lavra. Pe lângă vin, mai producea şi ulei de măsline propriu. 

Ce se mănâncă pe Muntele Athos 

Călugării ortodocşi greci nu au voie să mănânce carne, astfel că dieta lor este formată mai ales din legume, dar uneori şi din peşte. Cu toate astea, Epifanie a explicat că acest lucru l-a ajutat să devină mai inventiv în bucătărie. Iar inventivitatea a fost pusă la încercare şi din cauza faptului că timp de 200 de zile pe an, călugării nu au voie să consume nici ulei de măsline. 

Toată mănăstirile de pe muntele Athos îşi cresc propriile legume şi fructe, astfel că ingredientele sunt mereu proaspete, dar călugărul folosea în reţetele sale şi fenicul, pătrunjel, mentă, ardei roşu, scorţişoară sau chimen. 

Şi, din cauza faptului că peştele poate fi consumat doar de Paşti sau alte sărbători, călugării trăiesc cu o dietă bazată pe legume, paste, fructe, cereale sau alte fructe de mare, precum caracatiţa. 

Un alt secret al bucătăriei de pe muntele Athos este gătitul la foc mic, în cuptoare de piatră la foc de lemne, sau chiar în recipiente puse direct deasupra unui foc deschis.

Dieta călugărilor de pe Muntele Athos

Trei nutriţionişti, Richard Storey, Sue Todd şi Lottie Storey, au încercat să schimbe conceptul de dietă prin împărţirea celor şapte zile ale săptămânii în trei perioade alimentare distincte, inspiraţi de cele observate la mănăstirile de pe muntele Athos.

Ziua de moderaţie

Mic dejun: musli cu ovăz (sau alte cereale) şi fructe de pădure, măr răzuit sau alte fructe proaspete de sezon, suc de lămâie, lapte/apă şi alune sau nuci

Prânz: supă de pui cu pită din făină integrală

Cină: cartof dulce copt cu măsline, brânză feta şi salată verde

Gustări: un măr/o mână de nuci sau seminţe

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel