În contextul în care astăzi, 6 martie 2024, a avut loc evenimentul „Sănătatea femeilor de peste 45 de ani. Este menopauza o problemă de sănătate publică?", am ales să ne concentrăm atenția asupra acestui subiect important care afectează toate femeile de peste 45 de ani.
Menopauza este o etapă naturală din viața unei femei, definită ca încetarea permanentă a menstruației și a fertilității. Acest proces este adesea asociat cu schimbări hormonale majore, în special cu scăderea nivelurilor de estrogen și progesteron în corpul unei femei. Menopauza este considerată finalul ciclului menstrual și este confirmată după ce o femeie nu a avut menstruație timp de un an întreg. De obicei, apare în jurul vârstei de 45-55 de ani, dar poate varia de la persoană la persoană. Simptomele menopauzei pot include bufeuri, schimbări ale dispoziției, dificultăți de somn, uscăciune vaginală și alte modificări fizice și emoționale.
Menopauza poate fi asociată cu unele riscuri și complicații pentru sănătatea femeilor. Printre acestea ne numără: osteoporoza, boli cardiovasculare, creșterea în greutate, tulburări psihologice, tulburări urinare.
Prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București, a explicat, în exclusivitate pentru DC News și DC Medical, care sunt motivele pentru care osteoporoza este mai frecventă după instalarea menopauzei.
„Estrogenii, printre multele lor efecte benefice, inhibă și resorbția osoasă. În absența hormonilor estrogeni, se produce un exces al resorbției osoase. Ori de câte ori apare un dezechilibru între resorbție și formare, cu accentuarea resorbției și scăderea formării, apare osteoporoza.", a afirmat prof. dr. Poiană.
Potrivit medicului, boala nu prezintă simptome până când apar complicațiile, ea „este o boală tăcută, comparată de multe ori cu un ucigaș tăcut".
„Osteoporoza este, de fapt, cea mai frecventă boală metabolică a osului, în care scade densitatea minerală osoasă, dar apar și modificări în ceea ce privește microarhitectonica osoasă - ceea ce duce la o calitate scăzută a osului. Osul este mai fragil și mai susceptibil la a suferi fracturi.', a mai adăugat dr. Cătălina Poiană.
Osteoporoza poate duce la fragilitatea oaselor, făcându-le mai susceptibile la fracturi chiar și în urma unor traumatisme minore sau chiar fără un traumatism evident.
„Fracturile osteoporotice sunt fracturi de fragilitate. Ele se produc în absența unui traumatism sau în condițiile unui traumatism minim, cum ar fi căderea de la propria înălțime, în casă, pe covor.", a mai spus medicul.
Potrivit medicului, „nu trebuie să ne temem doar de fractura de șold, ci de orice fractură osteoporotică."
Aceasta a explicat cum ne pot afecta astfel de fracturi.
„Inclusiv fracturile vertebrale pot să scadă nu doar calitatea vieții, dar se și modifică multe elemente: apare cifoza, modificarea de coloană, tulburări de respirație și respectul de sine este diminuat.", a spus prof. dr. Cătălina Poiană la DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News