Ligia Pop, autor, Raw Chef, consultant nutriție, se întreabă dacă menstruația este sau nu necesară. Textul său a stârnit un val de critici pentru că astăzi oricine a ajuns să-și dea cu părerea despre subiecte sensibile care țin de sănătatea fiecăruia dintre noi.
Dar înainte de a vedea de ce spune că menstruația face rău femeilor, haideți să vedem ce spune Ligia Pop despre ea.
"Este liderul documentat in materie de alimentatie sanatoasa si raw food din Romania. Fiind mereu preocupata de o viata sanatoasa si nutritie, pe parcusul a 15 ani a aprofundat acest subiect prin studierea informatiilor oferite de personalitati internationale, profesori, doctori si academicieni in domeniu. Din anul 2009, a promovat acest stil de viata prin publicarea de articole pe acest website, prin aparitii in mass-media, prin prezentari de sanatate si participarea la evenimente nationale.
Alimentatia raw food inseamna prin definitie, integrarea in dieta a unui procent mare de hrana vie de provenienta vegetala, intre 50% si 90%, in functie de alegerea fiecaruia, restul pana la 100% putand fi mancare gatita vegetariana sau traditionala", se arată pe site-ul ei unde mai spune că are opt cărți publicate despre sănătate și nutriție.
Așadar, în calitate de "lider documentat", Ligia Pop ne spune că menstruația nu este atât de bună pentru corp.
"Menstruatia nu este un fenomem normal, conform multor oameni de stiinta si zecilor de carti scrise de acestia pe aceasta tema din anii '70 incoace. (...) Personal, inainte de a planifica sa avem un copil, candva in 2012, multi ani nu am avut menstruatie, iar fetita noastra asa a fost conceputa, fara menstruatie", ne spune Ligia Pop.
Femeia mai zice că "renunțarea la menstruație" nu se potrivește oricui.
"Chiar daca suna frumos si ideal sa scapam de menstruatie, nu asa de simplu, fiindca este vorba de o hotarare mare si de o disciplina zilnica. Nu toata lumea poate sa manance mereu un procent mare de cruditati, de vlastari proaspeti, in special iarna cand nu gasim nimic proaspat, sau sa consume superalimente si preparate bogate in nutrienti, si de aceea exista procentul de femei care sufera foarte mult, in special in perioada premestruala dar si dupa, procent care este tot mai mare de la an la an", mai scrie Ligia Pop pe blogul său - ligiapop.com.
Reacția medicului Vasi Rădulescu
Medicul Vasi Rădulescu a reacționat în urma postării acelei femei.
"Să ne iertați, oameni buni. Pe mine și pe ceilalți medici care încearcă să vă învețe niște lucruri pe aici. Să ne iertați. Noi nu suntem atât de deștepți încât să vă recomandăm cure de detox, rețete vegane pentru bebeluși, rețete vegane pentru vindecarea cancerului sau materiale informative despre cum menstruația nu e un fenomen normal.
Există oameni care ne sunt superiori și pot face asta. Ei au zeci sau sute de mii de urmăritori pe care îi manipulează, îi storc de bani, îi vrăjesc zilnic cu inepții fără niciun fundament științific. Noi nu suntem la acel nivel.
Doamna Ligia Pop este absolventă de conservator (ceva cu conserve, cred), consultant în nutriție, raw chief și are pe mână mulți iubitori. A scris, în sfârșit, un articol mult așteptat de fani. Să îl citiți, să dați like și share musai, că e important.
Eu îmi fac cruce cu limba pe cerul gurii și aștept clipa în care aceste specimene vor dispărea pentru că nu vor avea public. Iar medicii adevărați vor fi cei citiți, iubiți, respectați. Mai avem până acolo", a fost mesajul transmis de specialist.
Sesizare către Colegiul Medicilor
De asemenea, Dragoș Dinulescu, medic dentist, a anunțat că a sesizat Colegiul Medicilor.
"Pe aceasta cale, va atrag atentia asupra unor asa-zise articole din presa electronica, postate de persoane fizice fara pregatire medicala, dar avand subiect medical. Aceste articole, prin continutul lor lipsit de orice fundament stiintific sunt periculoase, prin diseminarea unor informatii false in randul populatiei neavizate.
De aceea, va solicit sa luati masuri impotriva acestor "medici" care se erijeaza in formatori de opinie, dar care, prin aberatiile pe care le transmit, creeaza curente de opinie extrem de periculose pe termen lung", se arată în sesizarea către Colegiul Medicilor.
Precizăm că Ligia Pop este "urmărită" pe Facebook de 73.681 de oameni.
Academicianul Constantin Ionescu-Târgovişte a vorbit la DC News despre anumiți nutriționiști
Recent, înainte de a apărea acest caz, academicianul Constantin Ionescu-Târgovişte a vorbit la DC News despre ușurința cu care unii oameni obțin diplome de nutriționiști.
Academicianul Constantin Ionescu-Târgovişte, invitatul DC News în cadrul emisiunii "Academia de Sănătate" realizată de către prof. dr. Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale, a tras un semnal de alarmă vizavi despre moda nutriționiștilor.
"Libertatea prost înțeleasă a făcut să apară unele anomalii. Mi-a spus una dintre colegele mele că, din curiozitate, s-a înscris la un curs de nutriție care se ține cu acordul Ministerului Muncii. Sunt cursuri la care se poate înscrie oricine chiar și dacă are șapte clase sau mai puțin. Este suficient să îi placă nutriția. Acolo se spune așa: 'oricine are interes pentru nutriție se poate înscrie'. Plătește cursul și capătă o diplomă cu titlul de nutriționist pe care o poate pune la cabinet.
Vă dați seama ce fel de instrucție poate să facă un asemenea om? Nutriția este un domeniu foarte complicat. Noi suntem specialitatea 'Diabet, nutriție și boli metabolice' și nu putem nici noi să cuprindem toată nutriția. În schimb, se aruncă pe piață titulaturi care sunt atât de periculoase încât oamenii nu își dau seama. Oamenii se duc cu gânduri bune, dar ce se propagă acolo... ar trebui să fie și instituțiile statului mai atente la propunerile acestea. (...) Există un curs de nutriție, masterat, la Școala de Asistente Medicale. Acolo știu ce să predea fiecărei categorii de pacienți. Nutriția este un lucru fundamental", a zis profesorul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu