Simple schimbări ale stilului de viaţă pot reduce semnificativ riscul de instalare a unei boli a creierului.
Studiul, care va fi prezentat oficial la Doha, în februarie 2015, în cadrul World Innovation Summit for Health, a fost efectuat asupra a 1.200 de bărbaţi şi femei, cu vârste de peste 60 de ani şi de peste 70 de ani. Potrivit unor studii anterioare, primele semne ale deteriorării mentale pot apărea chiar de la vârsta de 40 de ani, potrivit dailymail.co.uk.
În cadrul cercetării, jumătate dintre participanţi şi-au schimbat dieta şi au început să facă exerciţii de antrenare a minţii. De asemenea, unii dintre aceştia au fost urmăriţi din punct de vedere al sănătăţii inimii, iar activitatea lor socială a crescut.
Potrivit studiului, multe cazuri de demenţă şi alte afecţiuni ale creierului pot fi evitate dacă se acţionează pentru reducerea tensiunii arteriale, în condiţiile în care netratarea problemelor de tensiune arterială la vârsta de 40 de ani duc la o creştere cu 60% a riscului de instalare a demenţei mai târziu în viaţă. De asemenea, diabetul de tip II, legat de creşterea în greutate, este un factor de risc major, potrivit studiului.
Printre alţi factori de risc menţionaţi în cercetare se află depresia, obezitatea, lipsa de exerciţii fizice şi fumatul.
Raportul preliminar al studiului avertizează însă că nu există nicio metodă cunoscută care să poată preveni total bolile mentale de tipul demenţei.
Studiul va fi prezentat în februarie la Doha de către lordul Ara Warkes Darzi, medic şi cercetător britanic de origine iraniană, care a ocupat şi postul de ministru al Sănătăţii în Guvernul Marii Britanii, sub conducerea premierului laburist Gordon Brown.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News