Mentolul, asociat cu stimularea cognitivă în boala Alzheimer

FOTO: Freepik @ArthurHidden
FOTO: Freepik @ArthurHidden

Mirosul de mentol îmbunătățește capacitățile cognitive ale celor cu Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență.

Boala Alzheimer este o boală neurodegenerativă ireversibilă, afectând aproximativ 70% dintre persoanele cu demență.

În ciuda tuturor cercetărilor, la acest moment nu există un leac, iar tratamentele actuale ajută doar la gestionarea și ameliorarea simptomelor, iar adoptarea unui stil de viață sănătos, încă de la vârsta adultului tânăr poate să ajute la prevenirea apariției acestei boli cu impact atât asupra pacientului, cât și a familiei acestuia.

Un studiu recent a raportat ceva, pe cât de interesant, pe atât de ciudat. 

Ce spune studiul

Când șoarecii cu boala Alzheimer inhalează mentol, capacitățile lor cognitive se îmbunătățesc. Se pare că acest compus chimic poate opri o parte din daunele provocate creierului, care sunt de obicei asociate cu această boală.

În special, cercetătorii au observat o reducere a proteinei interleukina-1-beta (IL-1β), care ajută la reglarea răspunsului inflamator al organismului - un răspuns care poate oferi protecție naturală, dar care poate fi dăunător atunci când nu este controlat corespunzător.

Echipa din spatele studiului, care a fost publicat în aprilie 2023, spune că acesta arată potențialul ca anumite mirosuri să fie folosite ca terapii pentru Alzheimer. Dacă ne putem da seama ce mirosuri provoacă ce răspunsuri ale creierului și ale sistemului imunitar, le putem valorifica pentru a îmbunătăți sănătatea, notează Science Alert.

”Ne-am concentrat asupra rolului sistemului olfactiv în sistemul imunitar și în sistemul nervos central și am confirmat că mentolul este un miros imunostimulator la modelele animale.

Dar, în mod surprinzător, am observat că expunerile scurte la această substanță timp de șase luni au prevenit declinul cognitiv la șoarecii cu Alzheimer și, ceea ce este cel mai interesant, au îmbunătățit, de asemenea, capacitatea cognitivă a șoarecilor tineri sănătoși”, spune imunologul Juan José Lasarte de la Centrul de Cercetare Medicală Aplicată (CIMA) din Spania.

Potrivit specialistului în neuroștiințe Ana Garcia-Osta, de la CIMA, ”atât expunerea la mentol, cât și blocarea celulelor Treg au determinat o scădere a IL-1β, o proteină care ar putea sta la baza declinului cognitiv observat în aceste modele.

În plus, blocarea specifică a acestei proteine cu un medicament utilizat în tratarea unor boli autoimune a îmbunătățit, de asemenea, capacitatea cognitivă a șoarecilor sănătoși și a șoarecilor bolnavi de Alzheimer”.

În prezent, peste 55 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de demență. Și se așteaptă ca acest număr să crească la 78 de milioane până în 2030 și la 139 de milioane până în 2050, potrivit datelor oficiale ale Asociației Alzheimer.

Citește și: Ceaiul care poate preveni diabetul de tip 2. Îl găsești în orice plafar

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel