Mercenarii ruși Wagner, uciși într-o ambuscadă a rebelilor în Mali. Cea mai gravă pierdere cunoscută a lor în Africa

Foto: Pixabay, de Rozbooy
Foto: Pixabay, de Rozbooy

Zeci de mercenari ruși Wagner au fost uciși într-o ambuscadă în Mali.

Videoclipul care a circulat pe Telegram este pe cât de triumfător, pe atât de groaznic. Luptătorii rebeli, cu puștile pe umeri, pășesc printre mai mult de o duzină de cadavre împrăștiate pe nisip și stânci. În afara cadrului, se aud împușcături.

Scena este a unei alte bătălii în deșerturile vaste din nordul Mali - cu excepția faptului că, de data aceasta, victimele au fost rușii. La sfârșitul filmării, camera se îndreaptă spre un bărbat alb cu barbă, aflat la pământ, care se pare că imploră milă.

O altă înregistrare video arată mai mulți bărbați albi, încă în viață, îngenunchiați printre resturile unui vehicul, în timp ce luptătorii gherilei îi înconjoară. O camionetă cu militanți se apropie de bărbați, în timp ce alții îi lovesc în cap.

Mercenarii ruși au fost atacați în timp ce însoțeau trupele guvernamentale maliene 

Se pare că mercenarii ruși au fost atacați în timp ce însoțeau trupele guvernamentale maliene în patrulare, săptămâna trecută, în apropierea frontierei cu Algeria, o regiune vastă și interzisă în care jihadiștii și grupările tuareg sunt active de mult timp.

Atacul a fost revendicat de un grup de rebeli tuaregi împreună cu filiala Al-Qaida din Sahel, JNIM (Jama'at Nusrat al-Islam wal-Muslimin). Cunoscute pentru cooperarea ad hoc, acestea par să fi colaborat pentru a prinde convoiul rusesc.

JNIM a susținut duminică că o "ambuscadă complexă" a distrus convoiul, ucigând 50 de ruși și un număr de soldați malieni, și a publicat înregistrări video în care arată mai multe vehicule în flăcări, precum și zeci de cadavre în zonă. Un purtător de cuvânt al grupării militante Tuareg a declarat că unii soldați malieni și luptători ruși au fost, de asemenea, capturați în timpul luptei.

Potrivit unor canale neoficiale rusești de Telegram, până la 80 de ruși au fost uciși.

Aceasta ar fi de departe cea mai gravă pierdere pentru paramilitarii ruși în mai mulți ani de operațiuni în Africa, în timp ce Kremlinul a încercat să folosească forțe proxy pentru a contesta influența occidentală în Sahel și Africa Centrală și pentru a susține regimuri instabile.

Kievul, implicat: "Rebelii au primit informațiile necesare. Operațiune militară de succes împotriva criminalilor de război ruși".

Luni, un oficial ucrainean a afirmat că administrația de la Kiev a furnizat informații militanților.

Andriy Yusov, un reprezentant al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a declarat la televiziunea ucraineană că "rebelii au primit informațiile necesare, care au permis o operațiune militară de succes împotriva criminalilor de război ruși".

"Nu vom discuta detaliile în acest moment, dar vor urma mai multe", a adăugat Iusov.

Canalele asociate cu grupul Wagner, un contractor militar privat activ în Africa, care face acum parte din ceea ce Ministerul rus al Apărării numește Corpul African, au declarat că, la început, luptătorii săi au provocat pierderi grele militanților.

Dar militanții s-au regrupat și comandamentul Wagner "a decis să transfere forțe suplimentare în zona de luptă".

Într-o luptă care a durat de joi până sâmbătă, jihadiștii au sporit numărul atacurilor masive, "folosind arme grele, UAV-uri [drone] și vehicule sinucigașe", potrivit unui cont Telegram asociat cu Wagner.

Ultimul mesaj radio al contingentului rus - sâmbătă târziu - spunea: "Am mai rămas trei dintre noi, continuăm să luptăm", potrivit canalului.

Kremlinul nu a comentat moartea a zeci de cetățeni ruși în confruntările de pe continentul african

Comandantul, Serghei Șevcenko, a fost printre cei uciși în luptă, potrivit unui al doilea canal Wagner.

De asemenea, printre morți, potrivit mai multor canale Telegram rusești, se afla unul dintre cei mai populari vloggeri militari din Rusia, Nikita Fedyanin, al cărui canal Grey Zone are peste o jumătate de milion de abonați.

Moartea lui Fedyanin nu poate fi verificată independent, dar o fotografie de la fața locului îi seamănă foarte mult. Denis Korotkov, analist Wagner de lungă durată, a declarat pentru CNN că Grey Zone a încetat să mai fie actualizat. "Cred că povestea este adevărată; probabil că a murit".

Un fost comandant al contingentului ambuscat a declarat pe Telegram că mai mult de 80 de oameni au fost uciși și mai mult de 15 au fost capturați. Comandantul - indicativul Rusich - a declarat pe Telegram că încerca să transmită un mesaj Ministerului rus al Apărării. "Sunt gata să mă ofer pe mine și pe toți acei oameni care sunt gata să mă urmeze absolut gratuit, pentru a salva băieții", a adăugat acesta.

Un alt cont de social media legat de Wagner a vorbit despre o "grea bătălie inegală, în urma căreia au murit eroic atât luptătorii noștri, cât și militarii malieni". Acesta a promis că oricare ar fi inamicul, "terorismul mondial, slugile țărilor occidentale sau erezia ucraineană înfuriată... știm că războinicul rus își va continua cu siguranță călătoria".

Nu există nicio modalitate de a verifica numărul exact al victimelor ruse (unele canale rusești spun că numărul morților nu a ajuns la 80) și nici câte trupe maliene au fost ucise. Forțele armate maliene au declarat vineri că doar doi soldați au murit, dar că ciocnirile au avut loc într-o regiune care "rămâne un bastion de concentrare a teroriștilor și contrabandiștilor de toate culorile".

CNN a contactat Ministerul rus al Apărării pentru comentarii. Denis Korotkov, care lucrează cu Dossier Center, cu sediul la Londra, a remarcat că "niciun organism oficial al Federației Ruse nu s-a pronunțat în această privință. Nici Ministerul Apărării, nici Ministerul Afacerilor Externe, nici Kremlinul nu au comentat moartea a zeci de cetățeni ruși în confruntările de pe continentul african din afara zonei speciale de operațiuni militare".

O mare lovitură în Africa

Wagner și alte grupuri de mercenari ruși sunt obișnuiți cu pierderile - în Siria, Republica Centrafricană, Mozambic și Mali în ultimii ani. PMC Wagner a pierdut sute și probabil mii de oameni în cucerirea orașului ucrainean Bakhmut acum doi ani. Iar în Siria, acum cinci ani, un atac dezastruos al mercenarilor ruși asupra unei rafinării de petrol s-a soldat cu zeci de victime.

Dar dincolo de estul Ucrainei, mercenarii ruși au suferit rareori un eșec de această amploare.

Pe fondul tulburărilor din Mali, Republica Centrafricană, Niger și Burkina Faso, elemente rusești susținute de Kremlin au intervenit pentru a uzurpa influența franceză tradițională, începând cu RCA în 2018. Regimul militar din Mali a apelat la Wagner la scurt timp după preluarea puterii în 2021.

După moartea șefului Wagner, Evgheni Prigozhin, într-un misterios accident de avion lângă Moscova anul trecut, mulți dintre luptătorii săi au fost subsumați unui corp african rusesc condus de ministrul adjunct al apărării Yunus-Bek Evkurov, susține CNN. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel