E sezonul merelor zemoase, numai bune de copt împreună cu un praf de scorţişoară şi nuci crocante.
4 mere
100 g nuci
100 g alune crude
50 g stafide
2 linguri miere
1/2 linguriţă scorţişoară
2 linguri zahăr brun
50 g unt
Dai drumul la cuptor. Tai cotorul de la mare şi le îndepărtezi cutia cu seminţe. Amesteci alunele şi nucile zdrobite cu stafidele, mierea, untul, scorţişoara şi zahărul brun. Pui această umplutură în scobitura de la mere, le aşezi într-o tavă tapetată şi le ţii la cuptor 40-50 de minute.
Prăjitură turnată cu mere
Ingrediente:
150 g făină
3 ouă
80 g zahăr
1 plic praf de copt
100 ml ulei
1 plic zahăr vanilat
coaja rasă de la 1 lămâie
2 linguri apă fierbinte
3 mere1 linguriță scorțișoară + 4 lingurițe zahăr
Mod de preparare:
Într-un bol, mixăm ouăle împreună cu zahărul tos și cu cel vanilat până obținem o consistență spumoasă. Adăugăm coaja de lămâie și treptat adăugăm și praful de copt și făina cernută.
La final, adăugăm și apa, uleiul și mixăm bine.
Curățăm și tăiem merele bucățele. Tapetăm o tavă rotundă cu hârtie de copt și punem merele în tavă. Peste mere transferăm compoziția de mai sus și nivelăm frumos.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și coacem prăjitura timp de 30-35 de minute.
Scoatem prăjitura din tavă, o răsturnăm pe un platou, îndepărtăm hârtia de copt și presărăm zahăr amestecat cu scorțișoară peste ea.
Ingrediente:
2 gălbenușuri1 ou întreg35 grame zahăr (sau după gust)600 grame făină70 grame unt moale300 ml lapte călduț25 grame drojdie proaspătă (eu am adăugat pe lângă asta și 1 lingură exces de maia, dar e opțional–cornurile vor ieși minunate și fără acest exces de maia)1 lingură extract de vanilie
UMPLUTURA:
3 mere1 lingură scorțișoară
Mod de preparare:
Se dizolvă drojdia în laptele călduț, căruia i se adaugă 1 linguriță zahăr
Într-un bol se așază toate ingredientele pentru aluat și se frământă bine
Se lasă aluatul la dospit cca 2 ore, sau până își dublează volumul
Între timp, se pregătește umplutură:
Se rad merele și se amestecă bine cu scorțișoară
Se împarte aluatul în 12 bile egale, care se întind cu sucitorul într-o formă ovală
Într-unul din capete șe așează compozițte de mere (eu am pus cam 2 lingurițe), iar spre celălalt capăt, aluatul se crestează
Se rulează aluatul, sigilând bine merele în interiorul cornului
Se obține o formă frumoasă de sul, care apoi se îndoaie puțin, să capete forma de corn
Se așază în tava tapetată cu hârtie de copt și se mai lasă la crescut în tavă încă 30 minute, timp în care se preîncălzește la 180 grade
Cornurile se coc cca 30 minute la 180 grade, sau până se rumenesc frumos și trec testul scobitorii
Se lasă la răcit pe un grilaj de patiserie, după care se pot servi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu