”Mereu cei de dinainte au fost vinovați”. Dan Negru, reacție la situația bazelor de natație din România: Cu atât mai mare performanța și mirarea

Dan Negru a reacționat după performanța lui David Popovici, campionul olimpic la 200 m liber și medaliat cu bronz în proba de 100 m liber, dar mai ales după declarația-manifest pe care a dat-o românul după succesul de la Paris.

Dan Negru, cunoscutul om de televiziune, a prezentat ”unul dintre cele mai vechi baze de natație din România, care anul viitor ar trebui să aniverseze un secol de la înființare, un loc încărcat cu istorie pentru unii dintre timișoreni, dar și plin de mâhnire.

Prezentarea a fost făcută în contextul în care David Popovici a atras atenția clasei politice de lipsa infrastructurii sportive din România, cu impact asupra sportului de performanță sau de masă, aceasta din urmă fiind necesară pentru formarea unei pepiniere care să aibă succes mai des la competițiile majore, nu la o distanță de decenii, cum s-a întâmplat în cazul său.

Citește și: Sorana Cîrstea susține ”manifestul” lui David Popovici: Condițiile sunt deplorabile, poate chiar umilitoare. Am câștigat dreptul de a spune lucrurilor pe nume

”Acu’ niște ani o înotătoare de 16 ani, Diana Mocanu, lua aurul la Olimpiada de la Sydney. Ba chiar Diana a luat atunci două medalii de aur! Atunci, in anul 2000, eu eram tot în televiziune și vreo două săptămâni în vara aia toți am vorbit despre lipsa condițiilor necesare performanței în sport.

Toți politicienii de atunci au promis că vor construi bazine olimpice și baze sportive în țară! Două săptămâni au durat promisiunile și dezbaterile. De atunci a trecut un sfert de secol. Nu s-a făcut nimic.

S-a născut între timp Popovici, a luat și el medalii și noi ne întoarcem în buclă. Iar discuții, iar promisiuni, iar regrete. Mai știți ceva de Diana Mocanu? Țin minte că atunci, în vara de aur a Dianei toți au promis în Timișoara ca vor reface una din primele baze ale natației românești, construită în 1926”, a scris Dan Negru pe pagina sa de Facebook, unde a publicat un film cu felul în care arată ”una dintre cele mai veche baze de natație din România”.

”De când cu performanța lui Popovici, toată lumea vorbește, pe bună dreptate, despre înot. Acesta este centrul Timișoarei, uite turla Catedralei. E Parcul Central din Timișoara și am zis să vă arăt locul unde am învățat și eu să înot atunci când eram copil. Multe generații de timișoreni au învățat să înoate aici, la Uszoda, așa se numește locul, una dintre cele mai vechi baze de natație din România. 

Nu doar noi, amatorii, am fost aici, s-a făcut și performanță. Echipa de polo a Timișoarei a avut 10 titluri naționale, s-a antrenat într-o vreme aici. 

Se poate intra, e la liber. Uite, asta e una dintre cele mai vechi baze de natație din România. În 1926 au apărut bazinele astea de înot, au fost ele construite, și uite-le în 2024, în vara lui 2024. Aici erau vestiarele, nici măcar vreun gard de protecție nu mai există aici, orice copil poate să intre și să își frângă gâtul pe aici, prin ruinele astea. Uite, bazinele de înot de la Uszoda. Bazinele acestea sunt emblematice pentru înotul românesc, pentru că ele au fost construite la 8 ani după Marea Unire. 

Toate administrațiile locale din Timișoara au dat vina pe ăia dinainte, mereu cei de dinainte au fost vinovați. De fapt, principalii vinovați sunt ăia care le-au construit în 1926 și uite, nu suntem noi în stare în 2024 nici măcar să le întreținem. Ia să cobor în bazin. Păi, dacă așa arată una dintre cele mai vechi bazine de natație din România, atunci cu atât mai mare performanța și mirarea că în anii ăștia au apărut unii ca David Popovici, Camelia Potec, Diana Mocanu sau Carmen Bunaciu. Astea sunt bazinele din 1926 din centrul Timișoarei, unul din marile orașe ale României”, a explicat Dan Negru.

România are doar 7 bazine olimpice omologate, foarte puține comparativ cu alte țări dezvoltate, iar cel mai la îndemână exemplu este cel al Canadei, care în 2016, la o populație de 36 milioane de persoane la acel moment, avea peste 4.700 de piscine și bazine de 50 m sau mai mari, jumătate dintre acestea fiind construite după anul 2000.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel