Mergeți la doctor! Cancerul de sân lovește crunt în România

Studiul 'Afecţiuni oncologice feminine în România' arată că aproape 90% dintre femeile din ţara noastră nu au efectuat niciodată un control medical pentru depistarea cancerului de sân.

Coaliţia pentru Sănătatea Femeii, proiect iniţiat de Fundaţia Renaşterea, atrage atenţia că 66% dintre românce nu şi-au autoexaminat niciodată sânii pentru a descoperi prezenţa unor noduli, deşi medicii recomandă ca această metodă de autocontrol să fie efectuată lunar.

Studiul relevă şi că nivelul scăzut de educaţie medicală, ignorarea primelor simptome ale bolii, precum şi accesarea dificilă a investigaţiilor medicale gratuite sunt principalele aspecte identificate atât de doctori, cât şi de femei drept motive pentru aceste statistici îngrijorătoare. De asemenea, medicii susţin că fondurile insuficiente şi lipsa unei promovări solide a importanţei prevenţiei fac ca multe dintre femei să descopere maladia în stadii avansate, se arată într-un comunicat.

[citeste si]

În prezent, România, la fel ca alte două ţări ale Uniunii Europene, nu are un program naţional de screening pentru cancerul de sân. În aceste condiţii, rata de supravieţuire în cazul cancerului mamar este de 63,9%, în timp ce media europeană este de aproape 75%, arată sursa citată.

Mii de femei mor anual din cauza cancerului de sân

'Statisticile reflectă o realitate îngrijorătoare. Deşi 93% dintre românce consideră cancerul de sân drept unul dintre cele mai răspândite cancere feminine, numărul celor care îşi fac controalele medicale şi investigaţiile recomandate (autopalpare, ecografie, mamografie) este foarte scăzut. Lipsa unui program naţional de screening pentru depistarea precoce a cancerului de sân face ca multe femei să afle de boală mult prea târziu, iar 3.200 de românce mor anual din această cauză. Descoperit în stadiu incipient, cancerul mamar este o boală vindecabilă, iar implementarea unui astfel de program, cu o componentă puternică de promovare şi educare, este vitală pentru femeile din România. O astfel de iniţiativă ar aduce mai multe beneficii, de la facilitarea accesului la investigaţii medicale şi educarea pacientelor, până la prelungirea speranţei de viaţă şi reducerea costurilor atât pentru paciente, cât şi pentru sistemul sanitar. De aceea este necesar să colaborăm cu autorităţile statului pentru implementarea unui program naţional de screening pentru cancerul de sân', a declarat Mihaela Geoană, preşedintele Fundaţiei Renaşterea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel