Mergi în vacanță în Insulele Canare din Spania? Mai multe plaje au fost închise. Pericolul semnalat de autorități

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Autoritățile locale au fost forțate să închidă mai multe plaje din populara destinație de vacanță și să declare o urgență de mediu.

O deversare de petrol în largul insulei spaniole Gran Canaria a condus la aceasta măsură. Serviciile de urgență au fost alertate, miercuri seara, cu privire la deversarea accidentală în timpul unei opriri de realimentare a unei nave în portul La Luz din Las Palmas, capitala insulei. Este vorba despre o cantitate maximă de 3 tone de IFO 180, care este desemnat drept ulei cu conținut foarte scăzut de sulf. Numele navei nu a fost dezvăluit.

Potrivit președintelui consiliului guvernamental din Gran Canaria, Antonio Morales, pata de petrol avea o lungime de aproximativ 2 km și o lățime de 400 m.

Morales a declarat că pata se deplasa spre sud, spre municipalitatea vecină Telde, împinsă de vânt. Curenții au împiedicat-o până acum să afecteze o instalație de producere a apei potabile din apropiere, dar nu era clar dacă petrolul va ajunge pe uscat.

Ce plaje au fost închise

Plajele La Restinga, Palos, San Borondon și El Baranquillo au fost închise publicului pe măsură ce petrolul se apropia de coastă, a declarat primăria din Telde pe X, în timp ce un elicopter, drone și o barcă de salvare maritimă ajutau serviciile de urgență să gestioneze deversarea.

"Din păcate, această contaminare are o amploare considerabilă, motiv pentru care au fost desfășurate atât de multe resurse”, a declarat pentru Reuters primarul din Telde, Juan Antonio Pena.

"Așa ceva poate fi prevenit. Dăunează mediului și nu putem permite ca acest lucru să se mai întâmple vreodată”, a spus Pena.

Localnicii din Insulele Canare, exasperați

Pe lângă aceste informații, turiștii ar trebui să știe că Insulele Canare intenționează să introducă reguli mai stricte pentru închirierea locuințelor turistice pe termen scurt, măsuri care vor fi susținute și de implicarea poliției.

Administrația regională preconizează că legea referitoare la închirierea pe termen scurt va fi aprobată în cursul acestui an. Noile reglementări vor fi implementate cu ajutorul forțelor de ordine. Localnicii și proprietarii de hoteluri sunt nemulțumiți de creșterea numărului de oferte pentru închirierea caselor de vacanță. Asociația proprietarilor susține că noua lege ar putea duce la eliminarea majorității închirierilor.

După ce Maria Rosa Sanchez, o locuitoare din zonă, și-a reclamat vecinul pentru că își închiria acoperișul drept spațiu de camping pe platforma Airbnb, poliția a efectuat un raid în zorii zilei, iar autoritățile locale au inițiat o anchetă.

Închiderea acelui camping, care oferea corturi pentru 12 euro pe noapte, este un exemplu al noii abordări stricte față de închirierile ilegale pe termen scurt din Insulele Canare, unde numărul ofertelor pe platforme precum Airbnb și Booking.com a crescut semnificativ.

Se preconizează reglementări mai dure

Proiectul de lege, care urmează să fie adoptat în acest an, vine în contextul nemulțumirilor localnicilor, care se confruntă cu o lipsă acută de locuințe, și al plângerilor hotelurilor, care sunt obligate să respecte taxe și reguli de sustenabilitate de care companiile care oferă închirieri pe termen scurt reușesc să scape.

Probleme similare sunt întâlnite și în alte țări, cum ar fi Canada, Australia și Italia, care au implementat deja măsuri mai stricte pentru a proteja comunitățile locale de efectele închirierilor pe termen scurt.

 Citește mai mult>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel