Un stil de viață sedentar provoacă dezvoltarea unor boli cronice, iar exercițiile fizice zilnice au un efect pozitiv asupra tuturor organelor și a sistemelor corpului uman.
Cel mai simplu mod de a crește activitatea fizică este să mergi pe jos, adică să faci aproximativ 10.000 de pași. Multe persoane se apără și susțin că nu pot face sport, deoarece nu au bani pentru sală sau timp. Dar pentru mersul pe jos nu vei cheltui niciun ban, iar beneficiile pentru sănătate ale acestor „antrenamente” pur și simplu nu pot fi supraestimate.
Mersul pe jos întărește sănătatea inimii. Inima persoanelor care fac 10.000 de pași pe zi pompează o cantitatea mai mare de sânge la o singură bătaie în comparație cu cele care se mișcă foarte puțin. Acesta este un semn al capacității aerobe crescute, care, în cele din urmă, promovează sănătatea cardiovasculară și previne riscul de boli grave, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral.
Yoga cultivă rezistența la stres și te ajută să te relaxezi. Cinci motive să o practici zilnic
Mersul pe jos ajută la pierderea greutății în exces. Mergând pe jos vei arde o bună parte din excesul de grăsime prin activarea metabolismului și îmbunătățirea funcționarii sistemului limfatic. În plus, plimbările lungi ajută organismul să reducă retenția de lichide în țesuturi. Totuși, nu te gândi că, după ce faci 10.000 de pași, te poți răsfăța cu bunătăți nesănătoase. Pierderea permanentă în greutate este posibilă numai dacă, pe lângă mersul pe jos, vei respecta o dietă sănătoasă.
Mersul pe jos normalizează nivelul glucozei din sânge. O persoană care face 10.000 de pași pe zi are concentrații mult mai scăzute de glucoză și insulină în sânge după ce a mâncat. Pentru cei care duc un stil de viață sedentar, aceste cifre sunt mult mai mari. Mai devreme sau mai târziu, o creștere a concentrației de glucoză și insulină după masă va duce la dezvoltarea diabetului și a bolilor cardiovasculare.
Mersul pe jos crește nivelul de energie. Mulți oameni refuză să facă sport dimineața din cauza lipsei de timp, iar seara din cauza oboselii severe. Dar în cazul în care nivelul de activitate fizică este distribuit uniform pe parcursul zilei, poți face 10.000 de pași fără a-ți supraîncărca corpul.
Poți face scurte plimbări în pauza de prânz, puteți face mișcare în timpul zilei, poți merge pe holuri și folosi scările în locul ascensorului. Și chiar dacă ești foarte obosit după muncă, o plimbare în aer curat cu siguranță te va înveseli.
Mersul pe jos îmbunătățește calitatea somnului. Mersul pe jos, și mai ales în aer curat, ajută la eliminarea gândurilor și a emoțiilor negative, ceea ce duce la reducerea nivelului de stres. Prin urmare, nu este deloc surprinzător că până seara te vei liniști și vei avea un somn liniștit.
Mersul pe jos îmbunătățește abilitățile mentale. Activitatea zilnică moderată promovează învățarea intelectuală, formarea de noi celule cerebrale și oprește declinul cognitiv odată cu vârsta. În plus, activitatea fizică constantă, cum ar fi mersul pe jos, stimulează producerea de noi celule în hipocamp, zona creierului responsabilă de emoții și memorie.
Formează-ți o perspectivă pozitivă asupra vieții. Ca orice altă activitate fizică, mersul pe jos ajută la menținerea corpului în formă bună și îmbunătățește starea fizică. Când faci aproximativ 10.000 de pași, corpul tău eliberează hormoni fericiți cunoscuți sub numele de endorfine.
Cum prevenim apariția cancerului cerebral. Prof. Vlad Ciurea, cele 10 porunci ale creierului
Ca urmare a influenței lor asupra corpului, o persoană începe să se simtă mai fericită și mai calmă. Toate acestea ajută la perceperea dificultăților vieții doar ca obstacole temporare și nu ca o catastrofă globală. Devii mai încrezător în tine, vezi mai multe lucruri pozitive în jurul tău. Sănătatea emoțională bună stă la baza bunăstării fizice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu