Merkel, avertizată: Nu-l susține pe Juncker. Lupte crunte la șefia UE

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel

Fostul șef al diplomației europene, Chris Patten, o îndeamnă pe Angela Merkel să nu-l izoleze pe David Cameron la summit-ul crucial de săptămâna următoare, spunând că nu este "o modalitate sensibilă pentru Germania de a-și exercita puterea".

Lordul Patten se teme că Angela Merkel va forța alegerea lui Jean-Claude Juncker în funcția de președinte al Comisiei Europene, o mișcare care-l va lăsa pe Cameron cu puțin aliați și îl va umili.

"Nu-mi vine să cred că Merkel vrea să forțeze o decizie de vot împotriva poziției exprimate clar de statele membre", a declarat Lordul Patten pentru Financial Times. "Și cu ce scop? Pentru a instala pe acest post o persoană care nu este potrivită, să mă exprim elegant".

El crede că opinia premierului David Cameron ar trebui să aibă o greutate egală cu toate celelalte. 

Înaintea summit-ului crucial de săptămâna viitoare, Cameron pare izolat în cruciada sa împotriva lui Juncker. Potrivit diplomaților de la Bruxelles, Merkel nu a cedat "șantajului" și îl sprijină până la capăt pe luxemburghez. Astfel, speranțele Londrei de a-l bloca pe Juncker stau în Italia, dar șansele de reușită sunt slabe.

Chris Patten spune că suportul lui Merkel pentru Juncker drept "spitzenkandidat" este o "subervsiune" a Tratatului UE și ar îngreuna numirea unor oameni calificați în organigrama slujbelor din UE.

"Este o decizie pe care șefii de guverne ar trebui s-o ia și nimeni nu ar trebui să fie într-o poziție în care votul lui să fie neglijat. Cred că este o problemă serioasă de constituționalitate", a mai spus Lordul Patten.

Președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, este cel care mediază între liderii europeni și liderii din Parlamentul European în chestiunea numirii lui Juncker. Belgianul va prezida summit-ul european de săptămâna viitoare.

Liderii europeni pregătesc alungarea românilor. Victor Ponta tace mâlc

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel