Față de îndârjirea cu care au protestat grecii, până acum, m-a mirat numărul mic al celor care s-au dus azi s-o huiduie pe Angela Merkel. Desigur, nu există, la vedere, organizatori ai mitingurilor. Aproape toate forțele politice din Atena susțin o înțelegere cu creditorii din Washington, Bruxelles și Frankfurt. La București, însă, un miting la care vor participa 40.000 de oameni este organizat de USL chiar în ziua congresului PPE, 17 octombrie.
Spre deosebire de greci, românii au înghițit rețeta amară a austerității merkeliste. Au fost lăudați de PPE, pentru asta. Așa zisele reforme ale guvernului Boc au fost apreciate de liderii care se reunesc la București ca să susțină campania Alianței România Dreaptă. Dacă supărarea grecilor e declanșată de ceea ce se va întâmpla în viitor, românii au motive să o huiduie pe Merkel pentru ceea ce s-a întâmplat în iulie-august, atunci când cancelarul Germaniei s-a implicat în disputa politică din România, așa cum niciun alt șef de guvern european nu a făcut-o.
Lângă Merkel și Băsescu vor sta Barroso, dar și Victor Orban... nu înțeleg cum va capitaliza electoral PDL din această manifestare. Cei care îi susțin, nu aveau nevoie de poza de familie de la PPE, cei care au votat DA la referendum abia că își aduc aminte cine le-a anulat voturile.
Confruntarea din România capătă o miză mai mare decât huiduielile din Piața Sintagma. Social-liberalii care cuceresc, stat după stat, Europa, vor mobiliza zeci de mii de oameni pe stadion, liderii PPE își fac jocurile de culise în Palatul Parlamentului, bastionul ultimului lider comunist din Europa de est. Cât de bine va fi organizat mitingul USL, cum se va poziționa presa internațională... vom vedea peste o săptămână.
Cât privește discuțiile de la Atena, din această seară, am văzut că ziarul german Bild susține că Germania câştigă datorită crizei din zona euro. Statul şi consumatorii beneficiază de rate de dobândă scăzute, a scris Bild. În ultimele 30 de luni, Germania a economisit peste 60 de miliarde de euro prin refinanţarea datoriei sale.
Germania nu a câștigat doar după declanșarea crizei datoriilor, ci și înainte. Mult înainte. Industria germană a furnizat creșterea PIB cu care se laudă nemții și pe baza comenzilor statului elen. De la metroul din Atena la navele militare fabricate la șantierele navale din Kiel, unde te uiți vezi sigla made in Germany. Doar grupurile de construcții franțuzești, care au ridicat stadioanele pentru olimpiadă, au mai crescut atât pe baza comenzilor obținute în Elada.
Acum e ușor să spui că aceste creșteri sunt nesustenabile, că grecii sunt evazioniști și leneși. Dar, când ploua cu credite pentru guvernul de la Atena, creșteau dividendele companiilor occidentale, ca și voturile pentru politicienii care, astăzi, ceartă Grecia la televizor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News