Merkel aruncă în aer afacerea navelor Mistral. Stupoare pentru SUA: Obama reacționează

Germania crede că Franța nu ar trebui să anuleze contractul privind livrarea a două nave de război Mistral către Rusia, tranzacție ferm contestată de către SUA și aliații săi baltici.

Cancelarul Angela Merkel a declarat, miercuri, la Bruxelles, că livrarea ar trebui sistată doar dacă UE va trece la a treia etapă de sancțiuni economice împotriva Rusiei. Însă la acest stagiu nu s-a ajuns încă, pentru că Rusia nu a obstrucționat organizarea alegerilor prezidențiale din Ucraina, desfășurate la 25 mai.

"Chestiunea exporturilor către Rusia intră în etapa a treia. Referitor la când să lansăm a treia etapă, dacă se va continua destabilizarea, am căzut de acord, în cadrul întâlnirii bilaterale cu președintele SUA, că dacă alegerile vor avea loc nu vom declanșa a treia etapă. Am văzut că alegerile s-au desfășurat cu succes, dar că au existat și elemente negative de destabilizare (în Estul Ucrainei)", a declarat Merkel, citată de EuObserver.

Citește și: Ministrul de Externe al Poloniei, apel către Franța: Nu vindeți navele Mistral Rusiei! Putin le va folosi în Marea Neagră

Germania a fost una dintre țările care a participat la licitația privind obținerea contractului de 1,2 miliarde de euro.

Merkel a făcut aceste declarații după întâlnirea grupului G7, de la Bruxelles, prima din ultimii 17 ani la care Rusia nu participă, fiind exclusă din format după anexarea Crimeii.

Ulterior, președintele Barack Obama a declarat, la Bruxelles, că "ar fi fost de preferat să se apase butonul de pauză" al acestei tranzacții.

La rândul său, președintele Franței, Francois Hollande, a apărat afacerea de 1,2 miliarde de euro. El le-a spus reporterilor că niciunul dintre liderii G7 nu a menționat tranzacția.

"Contractul a fost semnat în 2011 și este pe cale să se încheie. Va fi gata în octombrie și prima navă va fi livrată", a arătat Hollande.

"Executăm contractul în conformitate totală cu legislația pentru că astăzi nu am ajuns la acel nivel al sancțiunilor", a adăugat francezul.

Departamentul de Stat al SUA a criticat recent, dar nu pentru prima oară, afacerea franco-rusă. "Am transmis de mai multe ori îngrijorările noastre guvernului francez în legătură cu această vânzare și nu credem că este un moment potrivit pentru a derula astfel de contracte militare, date fiind ultimele acțiuni ale Rusiei pentru destabilizarea vecinilor săi", a explicat Marie Harf, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, în urma unei discuții dintre John Kerry și omologul său francez, Laurent Gabius.

Citește și: Afacerea franco-rusă de 1,6 miliarde de dolari care încinge Marea Neagră

Potrivit Wall Street Journal, peste 400 de marinari ruși vor începe din data de 22 iunie să se antreneze în portul francez Saint-Naizere pentru a învăța cum să folosească navele amfibii Mistral.

"Franța vede ce fac celelalte țări. De ce să-și pună pielea la bătaie cu privire la Mistral, când (compania britanică) British Petroleum a semnat un contract major cu (compania rusă) Rosneft, deși putea să n-o facă?", a declarat pentru WSJ un diplomat care a preferat să-și păstreze anonimatul, făcând referire la un contract privind exploatarea de petrol, semnat în mai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel