Mersul cu spatele câștigă tot mai multă popularitate — nu numai ca o formă de exercițiu fizic, ci și ca o metodă eficientă pentru reducerea presiunii asupra genunchilor și pentru îmbunătățirea coordonării.
Deși poate părea ciudat la prima vedere, specialiștii spun că, atunci când este practicat corect și cu scop, mersul cu spatele poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate, relatează The Guardian.
Mersul cu spatele nu este o practică nouă, fiind deja răspândit în China de ceva vreme. Cu toate acestea, a devenit un fenomen și în lumea occidentală după ce influenceri precum Ben Patrick (cunoscut ca KneesOverToesGuy) au început să-l promoveze pe rețelele de socializare. „În momentul în care vezi oameni care arată că știu ce fac, practicând acest exercițiu cu intenție, devine ușor să te lași atras de idee”, explică Jack McNamara, fiziolog la Universitatea din East London.
Sursa: Freepik
Deși multe articole de presă laudă beneficiile mersului cu spatele, studiile clinice care explorează această practică sunt încă relativ puține. Totuși, datele existente sugerează că mersul cu spatele ar putea fi de ajutor pentru anumite categorii de persoane și în anumite situații specifice.
Una dintre categoriile de persoane care pot beneficia de pe urma acestei activități este reprezentată de persoanele aflate în risc de căderi, cum ar fi vârstnicii sau cei care se recuperează după un accident vascular cerebral.
Dr. Christian Barton, profesor asociat de fizioterapie la Universitatea La Trobe din Melbourne, explică faptul că mersul cu spatele solicită mușchii și corpul într-un mod diferit față de mersul înainte, ceea ce poate ajuta la dezvoltarea propriocepției – capacitatea de a simți poziția și mișcările corpului în spațiu.
Statisticile arată că, în Australia, căderile sunt responsabile, în fiecare zi, pentru decesul a 14 persoane cu vârsta de peste 65 de ani, iar costurile tratamentelor pentru astfel de accidente depășesc 2,3 miliarde de dolari anual. Potrivit lui Kim Delbaere, cercetător care se ocupă de studiul acestei problematici la Neuroscience Research Australia, aceste accidente pot fi prevenite prin strategii simple, inclusiv prin mersul cu spatele.
„Mersul cu spatele activează diferite sisteme și grupuri musculare, însă nu este un exercițiu de forță propriu-zis, ci mai degrabă unul de coordonare”, explică Delbaere. Pentru cei cu probleme de echilibru, Delbaere recomandă practicarea mersului cu spatele acasă, lângă un suport stabil, cum ar fi blatul de bucătărie.
Începeți prin a merge cu atenție înainte, apoi încercați să atingeți călcâiul de vârful piciorului opus, menținând întotdeauna o mână aproape de obiectul de suport. Apoi repetați același proces, dar cu spatele, mai recomandă specialiștii.
Pentru persoanele cu probleme la genunchi (cum ar fi osteoartrita), mersul cu spatele poate fi deosebit de benefic. McNamara subliniază că senzația de „arsură” în coapse, resimțită în timpul mersului cu spatele, reflectă întărirea unor mușchi mai puțin utilizați, ceea ce ajută la stabilizarea genunchiului.
În plus, mersul cu spatele reduce presiunea asupra genunchilor, deoarece nu implică transferul greutății corpului peste degete, ceea ce scade forța de compresie asupra articulațiilor.
Există afirmații online care susțin că mersul cu spatele este benefic pentru sănătatea cardiovasculară și pierderea în greutate, însă acestea trebuie privite cu prudență. Deși este adevărat că mersul sau alergatul cu spatele poate arde mai multe calorii decât mersul pe aceeași distanță înainte, McNamara avertizează că „nu vei alerga, totuși, un maraton cu spatele... deci această idee nu are prea mare relevanță”, se mai arată în articolul publicat de The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News