Am mers cu trenul pentru prima dată după ce PSD a dat gratuitate tuturor studenților.
În toiul zilei, marți, la ora 13:00, cozile erau infernale. Aveai senzația că este Paște sau Crăciun. Jumătate dintre oamenii care stăteau la rând erau studenți fie de vreo 20-22 de ani, fie de vreo 30-35 de ani. Toți aveau în mână legitimațiile de la facultate și zero lei. Trenul spre Constanța, cu care am mers, era plin de tineri.
Înainte de a porni la drum, în trenul de vizavi era un controlor care își făcea cruce. Ce-i drept, după haosul de duminică, atunci când călătorii au fost abandonați pe câmp din cauza faptului că s-a stricat locomotiva, într-o căldură insuportabilă, timp de vreo două ore, mi se pare corect să-ți faci cruce. Măcar cruci, dacă nu ne pricepem la modernizări și alte lucruri.
Revenim la preț. Dacă nu ești student, este cam dificil să mergi cu trenul pentru că nu prea îți permiți. Un drum pe ruta București - Constanța, la clasa a doua, este 59.6 lei; la clasa întâi 88.4 lei. Culmea este că, deși studenții au gratuitate pe tren, elevii nu au!!! Adică copiii și adolescenții care au până în 18 ani sunt nevoiți să plătească biletul la CFR. Ei au reducere, dar doar de 50%. Asta mi se pare un pic paradoxal, dar așa a decis PSD, să-i ajute pe tinerii studenți.
Mersul cu nașul nu s-a schimbat. Cu un aer solemn, de parcă te cer în căsătorie, vin la ureche și, dacă nu ai bilet, te întreabă: 10 sau 17, adică mergi cu nașul sau plătești bilet?
În final, după ce dai atâția bani, trenul, deși stă foarte puțin în stațiile în care trebuia să oprească, ajunge cu o întârziere de 15 minute...
Problema falșilor studenți
Mai este și o altă problemă cu gratuitatea pe tren pentru studenții de peste 26 de ani. De ce? Pentru că o bună parte dintre românii de 30-40 ani, care se înscriu la facultăți, sunt de fapt falși studenți.
Să luăm un exemplu - navetiștii, care au vârste de 30-40 ani, și care preferă să dea 1.000 de lei anual la o facultate privată de unde iau carnetul de student. Se duc la universitatea X, se înscriu acolo, nu merg nicio oră la cursuri și, cu 1.000 de lei, obțin gratuitate pe tren pentru orice destinație și oricând. Făcându-și propriile calcule, așa-zișilor studenți le convine să plătească taxa la facultate decât să dea bani pe biletele de tren care, după cum bine, știți sunt destul de scumpe.
Cum spuneam mai sus, din București până la Constanța, prețul este de 59.6 lei, iar de la București la Ploiești costă 17.9. Deci, oamenii se pot duce bine-mersi și la serviciu, dar și la munte sau la mare, în fiecare weekend. Așadar, gratuitatea pe tren care le este oferită studenților de peste 26 de ani reprezintă o afacere foarte bună pentru mulți navetiști. Evident că sunt și studenți de 30-40 de ani care urmează, cu adevărat, cursurile, dar cei mai mulți nu o fac și vor doar acest avantaj la transport.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News