Columbia este gazda summitului mondial COP16 pentru Biodiversitate, relatează Reuters.
Țările participante la discuțiile despre natură COP16 ale ONU, desfășurate sâmbătă în Columbia, au convenit asupra modului în care companiile din sectoare precum industria farmaceutică și cosmetică ar trebui să plătească pentru utilizarea informațiilor genetice derivate din biodiversitate în cercetarea și dezvoltarea lor, relatează Reuters.
Aproape 200 de țări s-au reunit în orașul columbian Cali cu scopul de a implementa Acordul global pentru biodiversitate Kunming-Montreal din 2022, care vizează oprirea declinului rapid al naturii până în 2030.
Plățile ar putea genera miliarde de dolari pentru conservarea naturii, fondurile urmând să fie direcționate către un fond care va distribui jumătate din încasări către comunitățile indigene și locale.
Datele genetice din natură sunt folosite într-o gamă largă de produse, de la orez îmbogățit cu nutrienți până la blugi cu efect stone-wash obținuți cu ajutorul enzimelor derivate din microbi.
Acordul a fost încheiat după ce țările participante la COP16 au convenit, vineri seara, să creeze un organism permanent prin care comunitățile indigene și locale să poată consulta oficial deciziile ONU privind protecția naturii și să recunoască rolul comunităților afro-descendente în conservare.
Negocierile privind plata pentru informațiile genetice păreau să fie pe cale să eșueze din cauza dezacordurilor dintre țări, în special între India și Elveția, ceea ce a prelungit discuțiile până după răsărit, înainte ca măsura să fie adoptată.
Industria farmaceutică, cea cosmetică, biotehnologia și alte sectoare vor fi așteptate să plătească pentru utilizarea materialului genetic.
„Companiile sunt angajate în sprijinirea obiectivelor de biodiversitate și s-au implicat pe parcursul procesului”, a declarat Daphne Yong-D’Herve, expert în utilizarea informațiilor genetice în cadrul Camerei Internaționale de Comerț.
Fondul, care va fi cunoscut sub numele de fondul Cali, după orașul-gazdă al COP16, va fi finanțat prin contribuțiile companiilor eligibile, care vor trebui să ofere 0,1% din venitul lor sau 1% din profit, conform textului adoptat de summit.
„Mesajul clar transmis de COP16 astăzi este că marile corporații trebuie să își achite contribuția pentru protecția naturii”, a declarat Glenn Walker, șeful programului de protecție a naturii la Greenpeace Australia Pacific.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News