Am citit mai multe manipulări, în presă, despre mesajul lui Răzvan Constantinescu, medic primar în secţia clinică gastroenterologie I de la Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iași. Am văzut cum un mesaj se poate rostogoli până când sensul devine cel care convine. L-am contactat pe Răzvan Constantinescu pentru a înțelege cum de a reușit să stârnească atâta vâlvă pornind de la vreo trei rânduri scrise pe Facebook despre protestatari.
"... anunț de pe-acum că blochez din prima secundă orice idiot care anunță pe Facebook că merge sau că a fost în Piața Victoriei! Când vi s-au închis spitalele, ați stat ca niște șobolani, că nu v-a convocat Securitatea, boilor! Să vă facă Tudor Chirilă și cu Rareș Bogdan endoscopie, clar?!" - a fost mesajul care i-a revoltat, la prima vedere, pe mulți români. Jurnalistul de la Realitatea TV a spus chiar că medicul "s-a dilit" la maturitate. L-am întrebat pe Răzvan Constantinescu ce ar face dacă Rareș Bogdan ar veni să se trateze la el. Răspunsul îl găsiți în interviul pe care medicul l-a acordat în exclusivitate pentru DC News.
Anca Murgoci: Cum s-a ajuns ca mesajul dumneavoastră să fie denaturat?
Răzvan Constantinescu: Nu sunt primul care pățește acest lucru. În schimb, sunt un vehement contestatar al tendințelor neomarxiste, progresiste și așa mai departe. Era normal să îmi vină rândul. De exemplu, Rareș Bogdan a mințit în ceea ce mă privește, lucru care nu va rămâne nepedepsit. El cita din postarea mea și mai adăuga cuvinte.
Anca Murgoci: Cred că Rareș Bogdan cita dintr-un ziar.
Răzvan Constantinescu: Nu este așa. A băgat de la el alte elemente. În primul rând, a spus că aș fi zis ceva de Piața Unirii din Iași, lucru care schimba sensul. Dacă protestatarii erau ieșeni, atunci ei chiar aveau cum să ia contact medical cu mine. Deci îmi agrava spusele. Acest lucru nu apare în știrea de la Pro TV. Rareș Bogdan a mai zis că am publicat mesajul luni seară, dar postarea mea era de sâmbătă. Eu eram foarte supărat. Haideți să vă spun de unde a provenit confuzia. Sâmbătă eram de gardă. Eu lucrez într-o instituție minunată care, din punct de vedere juridic, a fost desființată în 2011.
De atunci, lucrurile s-au degradat. Fiind de gardă, m-au chemat pentru că se scurgea apă prin plafon și, astfel, a fost deteriorat aparatul de radiologie. Anunțasem acest lucru de două luni. Am făcut poze și le-am postat pe Facebook unde am scris că în cei șase ani care au trecut de la desființare, lucrurile s-au degradat și am dat două exemple - acesta cu apa și faptul că nu mai avem endoscoape. Aveam circa 20 de endoscoape funcționale, iar acum avem numai trei. Apoi, pe Facebook, văzusem că vor fi proteste. M-am înfuriat și am scris acea postare. Vă reaminesc că atunci când a fost necazul nostru cu institutul, nimeni nu a ieșit în stradă. Am scris în postare că blochez pe oricine merge la protest, apoi am motivat de ce fac acest gest, pentru că atunci când s-au întâmplat lucruri grave, nu a ieșit nimeni în stradă. Ultima frază din postare era despre endoscoape. Ideea era așa: dacă oamenii nu au ieșit când trebuia în stradă, atunci să vă facă Rareș Bogdan și Tudor Chirilă endoscopie pentru că nu mai avem endoscoape! De aici și până a spune că intenționez să refuz un bolnav este cale foarte lungă. Să știți totuși că noi nu suntem obligați să tratăm orice bolnav. Dacă sunt de gardă, da, sunt obligat! Dar dacă se programează la spital, nu sunt obligat, nu îmi cere jurământul. Problema este să nu las un om în suferință.
Anca Murgoci: Ce faceți dacă vine Rareș Bogdan să îl tratați?
Răzvan Constantinescu: Dacă vine Rareș Bogdan să îl tratez, ținând cont că între noi sunt componente emoționale, am să îi spun că nu pot să-l tratez eu, dar i-aș recomanda un alt coleg, la fel de bun ca mine. Și acest lucru este o gogomănie, că nu ai voie să refuzi, dar eu nu m-am referit la acest subiect. Ideea era așa: dacă voi ați acceptat închiderea spitalelor, atunci să vă facă endoscopie Rareș Bogdan și Tudor Chirilă. Acum este urgie și jale peste tot.
Anca Murgoci: Ce ați pățit după ce ați postat mesajul?
Răzvan Constantinescu: În primul rând, vreau să spun că sunteți singurii care m-au contactat. Mircea Badea a constatat fake-news-ul. Eu de mult timp m-am gândit cum să stârnesc o dezbatere, a fost un fel de sacrificiu. Am gândit confuzia din ultima frază. Eu am mai avut momente de celebritate. În iarnă am scris un articol pentru care credeam că am primit maximul de înjurături, dar se pare că acum este apogeul. Cred că Băsescu și Ponta nu au luat atâtea înjurături, într-o zi bună, câte am primit eu. Un prieten cu care nu mai vorbisem mult m-a sunat să îmi spună că mă susține. Mie îmi place toată chestia asta. Mă distrez.
Anca Murgoci: Da, dar cine nu știe contextul, poate interpreta.
Răzvan Constantinescu: Nu-i nimic. Și ce dacă? Acum urmează procese.
Anca Murgoci: A fost multă manipulare.
Răzvan Constantinescu: Da, și îmi dau seama că și eu poate am mai mușcat din manipulări, dar până nu vezi cu ochii tăi nu este bine să comentezi. Rareș Bogdan mi se părea om serios.
Anca Murgoci: Eu cred că nu a citit postarea dumneavoastră, ci doar ce a apărut în presă.
Răzvan Constantinescu: Nu! V-am zis că a băgat cuvinte de la el. Asta este, distracție!
Imagini de la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Iași:
"Începând cu mizerabila zi de 2 februarie 2011, când, pe neașteptate, am fost anunțați că Institutul nostru - unitatea medicală cu cei mai buni indicatori de performanță din țară - va dispărea prin "comasare", am făcut iureș ani și ani. Mi s-a spus că sunt "pătimaș" și "alături de obișnuit" (adică nebun). Am fost singur.
Încă după prima lună, am arătat cu exemple concrete și date matematice (https://www.facebook.com/razvan.constantinescu1/videos/vb.100001009007650/192706210773011/?type=3&theater) în ce mod activitatea medicală s-a degradat și care sunt prejudiciile aduse bolnavilor noștri. Au râs de mine.
Am vizitat toți miniștrii sănătății de atunci încoace. Toți mi-au dat dreptate și apoi mi-au dat flit sau nu au făcut nimic. Unul era să facă, dar l-au zburat pentru că dăduse foc la un club sau ceva cu "corupția ucide".
Mi s-a reproșat că vreau institutul "pentru mine" (!), deși am "dat scris" că nu accept funcția de manager. Un prieten chiar mi-a spus: "Ce, trebuie să fii tu șef neapărat? Dacă nu vă convine, plecați cu toții în străinătate!" Nu l-am detestat, dar l-am apărat atunci când alții se scăpau în pantaloni.
SITUAȚIA ACTUALĂ:
1. De peste două luni, curge apă prin planșeul etajului I. A venit Dorel, angajatul spitalului, și a dat din umeri. Apoi a venit tot Dorel și a spus că e de la o cadă de la mansardă, să n-o mai folosim. Apa a continuat să curgă, inclusiv peste masa de radiologie (figura 1). De două luni! Ar fi fost posibil așa ceva când eram IGH?
2. În 2010 lucram, la fiecare dintre cele patru săli de endoscopie/colonoscopie, cu câte 3-4 aparate. Acum mai este doar câte unul. 25 de medici primari și 40 de rezidenți așteaptă cu stoicism și în bună înțelegere timpii de sterilizare - între 15 și 60 de minute după fiecare explorare. Ba, încă, rezidenților li s-a interzis să mai facă explorări endoscopice deoarece... nu mai avem aparate și trebuie să le protejăm pe cele existente. Este inutil să mai descriu dificultățile de programare a pacienților.
Mă și mir că starea de fapt deplorabilă a devenit pregnantă abia după 6 ani. Pe de-o parte, aveam rezerve de dinainte, pe de alta, am avut mereu un reprezentant în conducerea spitalului (director medical) care a reușit să încetinească declinul.
Mulțumim din inimă guvernării Emil Boc și ministrului Cseke Attila, sculer-matrițerului Petru Movila - reprezentant al Iașului universitar în Comisia pentru Sănătate a Parlamentului și despre care tot prietenul de mai sus îmi spunea că e cel mai bun deputat ieșean (!) -, precum și strategilor vizionari ai sănătății ieșene, în frunte cu domnul doctor Vasile Cepoi!" - scria medicul pe Facebook înainte, cu puțin timp, de postarea mesajului despre protestatari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu