Află ce declarații au făcut oficialii români cu privire la faptul că s-au împlinit doi ani de război între Rusia și Ucraina.
UPDATE: România susţine activ Ucraina pe calea integrării europene, a reafirmat sâmbătă Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr.
"Au trecut doi ani de când Rusia a lansat un război brutal de agresiune împotriva Ucrainei. Gândurile mele sunt alături de Ucraina, de oamenii ei şi de forţele armate", a scris ministrul Apărării pe platforma X (fostă Twitter).
El a subliniat că autorităţile de la Bucureşti rămân ferme, dincolo de cuvinte, susţinând activ integrarea europeană a Ucrainei. "Împreună, suntem puternici", a transmis Angel Tîlvăr.
Știrea inițială: Autorităţile române acţionează în deplină unitate şi solidaritate cu Ucraina până la obţinerea victoriei şi a păcii juste, a precizat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu.
El a subliniat că Executivul va continua să lucreze aplicat pentru o relaţie bilaterală solidă cu Ucraina.
"Comemorăm astăzi doi ani de război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Acţionăm în deplină unitate şi solidaritate cu Ucraina, până la obţinerea victoriei şi a păcii juste. Împreună cu echipa mea de la Guvernul României vom continua să lucrăm aplicat pentru o relaţie bilaterală solidă cu Ucraina", a scris premierul pe pe platforma X (fostă Twitter).
România şi întreaga lume liberă stau alături de Ucraina, o naţiune care luptă pentru viaţă şi democraţie, a transmis, sâmbătă, preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă.
"În urmă cu doi ani, Ucraina s-a confruntat cu un război pe scară largă neprovocat. De atunci, cetăţenii ucraineni, cu hotărâre şi curaj, şi-au apărat necruţător casele, libertatea şi viitorul. România şi întreaga lume liberă stă alături de Ucraina, o naţiune care luptă pentru viaţă şi democraţie", a transmis Nicolae Ciucă pe platforma X.
Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a transmis sâmbătă, la doi de la declanşarea de către Federaţia Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei, că Moscova 'provoacă, zi de zi, fără cruţare, suferinţe greu de imaginat, pierderi de vieţi omeneşti', ceea ce reprezintă 'un atac direct la adresa principiilor Cartei ONU'.
"Marcăm astăzi, 24 februarie, 2 ani de la declanşarea de către Federaţia Rusă a războiului său de agresiune împotriva Ucrainei. Federaţia Rusă provoacă de doi ani, zi de zi, fără cruţare, suferinţe greu de imaginat, pierderi de vieţi omeneşti, zeci de mii de familii distruse, şcoli, spitale, grădiniţe distruse şi infrastructură critică şi civilă distrusă, inclusiv de la graniţa Ucrainei cu România. Ce face Rusia este un atac direct la adresa principiilor Cartei ONU şi a normelor fundamentale ale dreptului internaţional", potrivit unui mesaj video al ministrului transmis de Ministerul Afacerilor Externe.
Prin acest război neprovocat, ilegal şi ilegitim care comportă implicaţii profunde şi durabile, apreciază ea, Federaţia Rusă a dovedit încă o dată că rămâne cea mai mare ameninţare de securitate pentru comunitatea europeană şi euro-atlantică.
"Avem, în aceste condiţii, noi toţi, comunitatea internaţională, datoria morală şi politică de a susţine Ucraina şi poporul ucrainean în rezistenţa sa legitimă şi dârză în faţa agresiunii. România a dovedit din prima zi a agresiunii ruse împotriva Ucrainei că este un partener solidar, responsabil şi principial, oferind neîntrerupt Ucrainei sprijin solid şi multidimensional. Suntem alături de Ucraina, de poporul ucrainean şi susţinem dreptul său suveran de a-şi apăra independenţa, integritatea teritorială şi parcursul democratic şi european. Continuăm să fim alături de Ucraina până când aceasta va câştiga războiul şi mai departe în procesul de reconstrucţie şi integrare europeană! Ucraina este Europa! Solidaritatea şi valorile europene ne unesc. Relaţia noastră bilaterală s-a dezvoltat şi consolidat substanţial în ultimii doi ani, căpătând valenţele unui viitor Parteneriat Strategic, în spiritul deciziei convenite la Bucureşti, la 10 octombrie 2023, de preşedinţii României şi Ucrainei", a mai transmis Odobescu.
Decizia luată în decembrie 2023 de a deschide negocierile de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova reprezintă expresia firească a recunoaşterii eforturilor depuse în implementarea reformelor de către cele două state puternic afectate de războiul Rusiei, afirmă ministrul de Externe.
"Este o decizie pentru care România a pledat şi acţionat energic. Susţinem avansarea predictibilă, accelerată a procesului de extindere a UE cu cele două state şi rămânem alături de acestea pe parcursul negocierilor de aderare. Resursele noastre rămân mobilizate pentru un efort general pe termen mediu şi lung în scopul sprijinirii Ucrainei şi a Republicii Moldova, precum şi a tuturor partenerilor vulnerabili în faţa agresiunii şi atacurilor hibride ale Rusiei. Prin iluminarea, astăzi, a clădirii MAE şi arborarea drapelului ucrainean aducem un omagiu solemn tuturor civililor şi militarilor ucraineni care luptă cu eroism şi curaj în apărarea patriei lor. Glorie Ucrainei! Slava Ukrainii!"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News