Mesajul dur al Chinei: ”Occidentul nu este în măsură să dea instrucțiuni Chinei”

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Puterile occidentale nu pot spune Beijingului ce să facă în legătură cu Rusia și în legătură cu războiul său din Ucraina, a declarat vineri ambasadorul Chinei în Rusia.

”Nu partea chineză a creat criza ucraineană, China nu este parte la aceasta și nu a furnizat arme niciunei dintre părțile în conflict”, a spus ambasadorul Chinei în Rusia, Zhang Hanhui, la doar o zi după vizita în China a celor doi lideri europeni, Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen, potrivit Politico.

”Occidentul nu este în măsură să dea instrucțiuni Chinei și, cu atât mai mult, nu are autoritatea de a-i arunca responsabilitatea”, a adăugat Zhang.

Comentariile ambasadorului chinez vin pe fondul unei vizite comune a președintelui francez, Emmanuel Macron și a șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în China. Joi, ambii lideri l-au îndemnat pe președintele chinez, Xi Jinping, să-și intensifice eforturile de menținere a păcii.

Macron a adoptat o atitudine mai blândă, spunându-i lui Xi că ”are toată încrederea în el că va readuce Rusia la rațiune”, în timp ce abordarea lui von der Leyen a fost mai directă.

Președintele Comisiei a avertizat împotriva furnizării de arme către Moscova: ”Înarmarea agresorului este o încălcare clară a dreptului internațional – el nu ar trebui să fie niciodată înarmat”, a spus ea. ”Acest lucru ar dăuna într-adevăr în mod semnificativ relației dintre Uniunea Europeană și China”, a adăugat von der Leyen.

Citește și: Ursula Von der Leyen, concluziile vizitei în China: Relații complexe între UE și China. Xi și-a reiterat disponibilitatea de a vorbi cu Zelenski

Dar Xi nu a părut a fi impresionat de intervențiile celor doi europeni și a rămas fidel punctelor de discuție anterioare ale Beijingului cu privire la războiul din Ucraina, care reflectă îndeaproape poziția Rusiei.

”Convorbirile de pace ar trebui reluate cât mai curând posibil, ținând cont de preocupările rezonabile de securitate ale tuturor părților cu referire la Carta ONU”, a spus liderul chinez.

Comentariile de vineri ale ambasadorului Chinei în Rusia au fost izbitor de similare.

”Ceea ce face partea chineză poate fi rezumat într-o singură frază: apelul la pace și promovarea negocierilor”, a spus Zhang.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel