Mesajul Franței, după reacția furioasă a premierul israelian Benjamin Netanyahu

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Franța a reacționat după mesajul furios al premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Franţa "este prietenul de neclintit al Israelului", a afirmat Palatul Elysée sâmbătă seară, după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a reacţionat cu furie la embargoul asupra armelor folosite în Fâşia Gaza, propus de Emmanuel Macron, transmite Agerpres, citând AFP.

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a exprimat sâmbătă în favoarea opririi livrărilor de arme către Israel, dacă aceste arme sunt folosite în conflictul din Fâşia Gaza ce opune armata israeliană şi gruparea palestiniană Hamas, război care a provocat într-un an peste 41.000 de morţi, majoritatea civili, iar populaţia din enclava palestiniană trăieşte o catastrofă umanitară.

"Cred că, astăzi, prioritatea este să revenim la o soluţie politică, să încetăm să livrăm arme pentru luptele din Gaza", a declarat Macron, potrivit AFP, în cadrul unui program special la radio France Inter consacrat francofoniei. "Franţa nu furnizează astfel de arme Israelului", a asigurat preşedintele francez.

S-a întâmplat în contextul în care omologul său american Joe Biden a refuzat până în prezent să sisteze livrarea către Israel a armelor şi muniţiilor necesare operaţiunilor militare din Fâşia Gaza, oprind doar un transport de bombe aeriene în luna mai. În schimb, Regatul Unit a anunţat în septembrie suspendarea a aproximativ 30 de licenţe de export de arme către Israel, dintr-un total de 350, după ce o analiză a concluzionat că există riscul ca acestea să fie utilizate cu încălcarea normelor umanitare internaţionale.

Pe plan politic, preşedintele francez a deplâns faptul că nu există niciun un progres în direcţia opririi războiului în Fâşia Gaza, în ciuda tuturor eforturilor diplomatice depuse pentru a obţine o încetare a focului. "Cred că nu suntem auziţi. I-am spus-o din nou prim-ministrului (israelian Benjamin) Netanyahu şi cred că este o greşeală, inclusiv pentru securitatea Israelului", a subliniat Emmanuel Macron.

Reacția lui Benjamin Netanyahu

Ulterior, premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a criticat pe preşedintele francez Emmanuel Macron şi pe liderii ţărilor care au cerut oprirea livrărilor de arme către Israel pe fondul războiului împotriva Hamasului palestinian şi Hezbollahului libanez, scrie AFP.

"În timp ce Israelul luptă împotriva forţelor barbariei conduse de Iran, toate ţările civilizate ar trebui să fie ferm alături de Israel. Cu toate acestea, preşedintele Macron şi alţi lideri occidentali îndeamnă acum la embargo asupra armelor contra Israelului. Ar trebui să le fie ruşine", a declarat Netanyahu într-o înregistrare video şi un comunicat al biroului său.

Acesta a insistat asupra faptului că ţara sa duce un război pe mai multe fronturi împotriva organizaţiilor susţinute de Iran, duşmanul de moarte al Israelului.

"Iran impune un embargo asupra armelor pentru Hezbollah, houthi (rebeli din Yemen), Hamas şi celorlalţi mandatari ai săi? Bineînţeles că nu", a spus el.

Aceste mişcări fac parte din "axa rezistenţei" împotriva Israelului, un grup aşa numit de Teheran care reuneşte şi grupări irakiene.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel