Mesajul SUA adresat Turciei după alegerile ”pașnice” de duminică: ”Poporul turc poate decide cum va arăta guvernul lor”

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby. Sursa Foto: Agerpres
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby. Sursa Foto: Agerpres

SUA au felicitat poporul turc pentru că duminică au organizat scrutinuri prezidențiale și parlamentare ”pașnice” la nivel național.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat luni că administrația Biden îl laudă pe ”poporul turc pentru că și-a exprimat dorințele la urne într-un mod pașnic”, potrivit publicației Anadolu Ajansı.

”Președintele Joe Biden așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu oricine este câștigătorul. Și, din nou, asta nu este clar în acest moment”, a spus el reporterilor în timpul unui briefing.

”Poporul turc poate decide cum va arăta guvernul lor și, evident, și-au luat în serios rolul de cetățean mergând la urne. Va trebui doar să vedem cum se desfășoară”, a adăugat el.

Turcia va organiza turul doi pentru alegerea președintelui pe 28 mai, după ce niciun candidat nu a obținut o majoritate totală în scrutinul de duminică, a anunțat luni șeful autorității electorale a națiunii.

Prezența la vot la alegerile de duminică a fost de 88,92%, iar prezența cetățenilor turci din străinătate a fost de 52,69%. Erdogan a încheiat primul tur cu 49,51% din voturi, iar Kilicdaroglu pe locul al doilea cu 44,88%.

Sinan Ogan de la Alianța ATA a obținut 5,17%, în timp ce Muharrem Ince, care s-a retras din cursa prezidențială la sfârșitul săptămânii trecute, după ce buletinele de vot fuseseră deja tipărite, a obținut 0,44%.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby a mai adăugat: ”A fost cu siguranță bine să văd că poporul turc iese și votează și își face vocea auzită”.

Citește și: 

ALEGERI TURCIA 2023, turul II, 28 mai: Erdogan vs. Kilicdaroglu. Pe cine susține candidatul de pe locul al treilea

Sinan Ogan, candidatul naţionalist la preşedinţia Turciei, ieşit pe locul al treilea la scrutinul de duminică, a declarat că îl va susţine în turul al doilea pe.... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel