Mesajul celor două discursuri ținute de Traian Băsescu la începutul campaniei electorale nu a fost adresat electoratului ARD, ci oamenilor pe care îi are în instituțiile de forță: parchete, servicii și Justiție, cred unii analiști politici. Băsescu a repetat în iulie, după suspendare, și în această săptămână, o frază folosită la referendumul din 2007, când a spus că "nu va negocia independența instituțiilor". El s-a referit la Justiție și Servicii. O zi mai târziu, Mihai Răzvan Ungureanu a reluat tema, precizând că, dacă serviciile secrete s-ar implica, Crin Antonescu nu ar mai fi în politică. Specialistul în comunicare politică Horia Mihălcescu crede că se poate vorbi despre un plan, al cărui scop final este spargerea USL și recâștigarea de către ARD, a alegătorilor care în 2004 și 2008 au votat cu PDL.
Primul avertisment a fost transmis cu o zi înainte de discursul prezidențial, într-un editorial publicat de presa cotrocenistă. Hotnews scrie că "surse credibile din sistem afirmă că sunt abordati ofițeri, invitați să facă organigrame cu viitori șefi de birouri și directori." Potrivit lui Mihălcescu, un astfel de scenariu neliniștește funcționarii acestor instituții, care își văd pozițiile amenințate de noua Putere.
Următoarele două etape ale planului sunt reprezentate de discursurile lui Traian Băsescu și declarația lui Mihai Răzvan Ungureanu. "Președintele a declarat că nu negociază independența instituțiilor, doar pentru a le da serviciilor lui o asigurare că nu le va părăsi. Este un semnal ca oamenii din instituții să nu schimbe tabăra. Dacă ar negocia, înseamnă că jumătate din funcțiile importante ar reveni celor cu care negociază, deci o parte a susținătorilor săi va pierde. În acest caz, mulți vor schimba tabăra, ceea ce l-ar lăsa fără pârghii", a explicat pentru De Ce News Horia Mihălcescu. Președintele a transmis un mesaj liniștitor, solicitând în același timp sprijin reciproc: cât timp sunt la Cotroceni, rămâneți în funcție, dar, implicit, trebuie să mă sprijiniți.
Ultimul capitol, scindarea USL
Mihai Răzvan Ungureanu a explicitat mesajul, a vrut să risipească orice dubii, punând în conflict Serviciile secrete și unul dintre liderii USL. "Fostul premier ar fi putut spune, la fel de ușor, că Serviciile au ceva despre Ponta. Dar acum s-a schimbat direcția de atac în vederea spargerii USL. Atacul nu se mai dă la Ponta, ci la Antonescu, pentru că cel din urmă are dizidenți în partid, și devine, astfel, veriga mai slabă," spune Mihălcescu. Finalitatea este una politică. Dacă se fracturează USL, Băsescu va avea din nou un rol important, prin reconfigurarea scenei politice. Astfel, electoratul ARD are de ce să vină la urne: bătălia nu e pierdută, iar într-o formă sau alta, cei pe care îi votează vor reveni la guvernare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu