Mesele de Crăciun au ceva aparte în funcție de unde sunt savurate.
Publicitate
Crăciunul este sărbătorit în multe feluri în numeroase colțuri ale lumii, iar bucatele care marchează această sărbătoare sunt la fel de diverse ca și oamenii care se bucură de ele.
Tradițiile culinare pot fi reconfortante, iar preparatele de Crăciun — de la pâini și supe de început până la deserturi — sunt deosebit de speciale în multe gospodării.
Masa de Crăciun în sine poate fi diferită în funcție de loc, însă ideea de a te răsfăța cu un ospăț, fie în ziua de Crăciun, fie în seara de dinainte, este un lucru comun pentru multe culturi.
Iată o privire asupra modului în care localnicii sărbătoresc Crăciunul prin bucătărie în șapte țări.
Francezii se bucură de o masă fastuoasă de sărbători pe 24 decembrie, spune François Payard, renumitul patiser care a crescut în Nisa.
Localnicii se așează la masă în jurul orei 20.00, spune el, și savurează un prim fel de fructe de mare. Aceasta înseamnă, de obicei, un homar Thermidor - o mâncare la cuptor din crustacee fierte amestecate cu muștar, gălbenușuri de ou și coniac - sau creveți Scampi.
Apoi urmează un capon mare - un pui mascul renumit pentru frăgezimea sa - și un amestec de garnituri, inclusiv piure de cartofi și castane prăjite cu unt și acoperite cu salvie. „Pentru noi, castanele sunt un element fix în orice masă de Crăciun”, spune Payard.
La fel ca în Franța, italienii sărbătoresc Crăciunul cu cea mai mare masă în ajunul zilei mari.
Luca Finardi, care a fost director general la hotelul Mandarin Oriental din Milano înainte de a prelua conducerea în Paris, spune că localnicii participă de obicei la slujba de la miezul nopții și se bucură de o masă somptuoasă înainte de a merge la biserică.
Somonul afumat cu crostini cu unt sau un cod sărat afumat este precursorul mesei principale. Italienii din zonele de coastă, cum ar fi Coasta Amalfi, pot începe cu un crudo, cum ar fi bibanul de mare cu ierburi și sare de mare, spune Finardi.
Urmează tortellini in brodo - paste umplute, scăldate într-o supă fierbinte de pui și parmezan.
Pentru masa principală, italienii din nord au tendința de a mânca curcan umplut, în timp ce cei din zonele de la malul mării se pot înfrupta dintr-un biban mare la cuptor, înconjurat de cartofi și legume prăjite.
„Indispensabil, indiferent de unde sunteți, este panettone-ul - o pâine dulce tipică. Secretul este să o încălzești doar câteva minute”, spune Finardi. Un vin spumant este băutura preferată.
n ceea ce privește celebra masă italiană de Crăciun, cunoscută sub numele de „Sărbătoarea celor șapte pești”, Finardi spune că este limitată în principal la regiunea Campania, care include Coasta Amalfi și orașul Napoli.
Ziua de Crăciun este mai mult despre legătura cu familia și mai puțin despre mâncare, spune Finardi. „Mâncăm ce a mai rămas și ne refacem după ziua precedentă”, a adăugat acesta.
Britanicii nu se răsfață de obicei cu marea lor masă de sărbători în Ajunul Crăciunului. „Ziua de 24 este destinată gătitului în familie și mersului la pub-ul local pentru o halbă”, spune Nicola Butler, proprietara companiei londoneze de călătorii de lux NoteWorthy.
Adevăratele festivități pentru Butler încep în dimineața de Crăciun cu un pahar de șampanie și un mic dejun care include somon afumat, spune ea. Mai târziu în acea zi, după ce este difuzat discursul anual de Crăciun al Regelui, este timpul pentru cină.
Aceasta înseamnă un curcan sau friptură de vită și o serie de garnituri, cum ar fi păstârnac și morcovi prăjiți, mazăre cu unt și varză de Bruxelles. Unele familii includ budinca Yorkshire, un produs de patiserie savuros.
Desertul este budinca de Crăciun, care este de fapt o prăjitură neagră și densă făcută cu fructe uscate, condimente și, de obicei, un strop de coniac. „Avem o mulțime de vin pentru a însoți mâncarea”, spune Butler.
Maria Loi, celebra bucătareasă greacă, spune că sărbătorile încep în Ajunul Crăciunului, în jurul orei 19:00.
„Familiile stau în jurul șemineului și mănâncă o pâine specială de grâu pe care o facem doar de Crăciun. Unele gospodării mănâncă și cârnați de porc”, spune ea. Perioada sărbătorilor este o ocazie rară când grecii mănâncă carne de porc, spune ea, „deoarece această carne nu este obișnuită în bucătăria noastră”.
După ce participă la Sfânta Împărtășanie dimineața devreme în ziua de Crăciun, mulți greci merg acasă pentru a mânca toată ziua, spune Loi.
Prăjiturile de casă cu miere și nuci sau migdale sunt primele, urmate de supa de pui cu orzo. Câteva ore mai târziu, urmează fie o friptură de pui umplută cu castane, fie variații de preparate din carne de porc la grătar sau înăbușită. Aperitivele, cum ar fi salată de verdețuri sălbatice, salată mărunțită cu ceapă verde și brânză feta și cartofi prăjiți cu lămâie, însoțesc antreul.
Desertul este ușor și ar putea fi mere coapte cu miere și nuci sau iaurt grecesc acoperit cu miere. Pentru băut, Loi spune că grecii preferă vinul roșu.
Mexicanii încep festivitățile de Crăciun pe 24 decembrie, spun Pablo Carmona și Josh Kremer, cofondatori ai Hotelurilor Paradero.
„Familiile încep prin a sparge o pińata care este umplută cu tot felul de bomboane fabricate local, cu arome de chili și tamarind”, spune Kremer. Cina urmează, de obicei, undeva între orele 19.00 și 22.00.
Masa începe cu pozole - o tocană cu boabe mari de porumb și carne de porc sau vită care este însoțită de până la 20 de condimente, cum ar fi pătrunjel, coriandru, ardei iute și brânzeturi asortate.
Ca o aluzie la influența americană din Mexic, felul principal - cel puțin pentru Carmona și Kremer - este un curcan cu toate garniturile, precum piure de cartofi și fasole verde.
Finalul dulce este adesea un flan cremos, plus căpșuni și frișcă. Dar masa nu este completă fără tequila și mezcal care să însoțească mâncarea.
Pe 25, mulți mexicani încălzesc ce a mai rămas din noaptea precedentă. „Suntem obosiți, așa că nu vrem să ne obosim să gătim”, spune Carmona.
Mulți costaricani sărbătoresc Crăciunul cu o extravaganță la miezul nopții, spune Leo Ghitis, proprietarul mai multor Resorturi Nayara din nordul țării. Oamenii „merg la slujba de la miezul nopții și vin acasă și iau o masă uriașă la ora 2 dimineața”, spune el.
Tamale de casă, umplute fie cu carne de pui sau de porc, fie cu legume și brânză, dau startul mesei. Urmează apoi arroz con pollo, preparatul național de orez din Costa Rica, făcut cu fasole verde, mazăre, morcovi, șofran, coriandru și un pui întreg tăiat bucăți.
Al treilea fel este un sortiment de proteine la grătar. Costaricanii care locuiesc de-a lungul coastei mănâncă fructe de mare precum marlin, ton, mahi-mahi, creveți și homar, în timp ce locuitorii din interior se bucură de carne de vită, porc și pui. Garniturile sunt aceleași pentru ambele zone: orez cu fasole neagră, fructe de palmier fierte cu smântână și salată de inimi de palmier cu avocado.
Desertul este de obicei un flan de nucă de cocos și arroz con leche - orez cu lapte, zahăr și scorțișoară.
„Încheiem masa cu mult punci cu rom și lichior de ouă și nu terminăm până la 4 sau 5 dimineața”, spune Ghitis.
În ziua de Crăciun se termină ce a mai rămas și se iese pe străzi pentru petreceri în aer liber, spune el.
Ziua de Crăciun este marea sărbătoare a mâncării pentru cetățenii Bahamasului, spune Vonya Ifill, director de talente și cultură la hotelul Rosewood Baha Mar.
Localnicii au o cină mare care include curcan, șuncă, macaroane cu brânză, mazăre, orez făcut cu lapte de cocos și salată de cartofi.
„Avem acest festin seara, iar apoi, la miezul nopții, plecăm și sărbătorim Boxing Day cu un festival Junkanoo”, spune ea. „După ce dansăm și defilăm toată seara și până la primele ore ale dimineții, încheiem festivitățile cu un pește fiert sau o tocană de pește”, a mai explicat Ifill.
Fructele de mare, spune ea, sunt întotdeauna însoțite de pâine cu cartofi sau Johnny Cake, o pâine din făină de porumb, conform CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu